ROŽAJE – Bošnjačka stranka pozdravlja Predlog zakona o slobodi veroispovijesti koji je usvojila Vlada, i kroz dalju proceduru podržaće donošenje ovog zakona.

Smatramo da je reč o modernom zakonskom rešenju koje uvažava versku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava pripadnika svih verskih zajednica. Građanski koncept naše države moguće je jačati samo kroz poštovanje njene društvene slojevitosti, verskog suživota i poštovanja svih kulturnih identita koji čine njeno društveno biće.

Zato je i potrebno donošenje zakonskih rešenja koja će napraviti realan okvir za nesmetano funkcionisanje svih verskih zajednica i definisanje njihovih jednakih prava, kao i obaveza, na temelju Ustava i uz poštovanje međunarodnih standarda.

Za BS je veoma važno da se ovim zakonom na bilo koji način ne dovodi u pitanje Sporazum koji je država potpisala sa Islamskom zajednicom. Zakonom se garantuje poštovanje nivoa dostignutih prava u prethodnom periodu i otvara prostor da se ona dodatno jačaju i unapređuju.

Veoma je važno stvoriti trajne mehanizme za zaštitu posebnosti svih verskih zajednica, posebno u pogledu poštovanja specifičnosti njihovog identiteta, kao i zaštite verskih objekata i njihove imovine. Verujemo da će se kroz dalja unapređenja zakonskih rešenja stvoriti prostor i za ubrzanje procesa restitucije i povraćaja imovinskih prava ili obeštećenje nad uzurpiranom imovinom verskih zajednica u ranijim društvenim sistemima.

Država Crna Gora je na putu demokratskog razvoja i treba stalno unaprijeđivati prostor za njegovanje različitosti i puno uvažavanje verskih prava i sloboda kao jednog od ključnih nosilaca njenog građanskog identiteta.

Indeks Online/RTR