PODGORICA – Crna Gora sutra obeležava 13 godina od obnove nezavisnosti a najviši državni zvaničnici su tim povodom poručili da je vreme potvrdilo ispravnost takve odluke gradjana na referendumu.

Predsednik Crne Gore Milo Djukanović kazao je da je vreme potvrdilo kakav je istorijski podvig napravila ta generacija.

“Ratnička zemlja slavne hiljadugodišnje tradicije mirnim demokratskim putem obnovila je svoje državno i nacionalno ime, i svrstala se u red modernih evropskih država”, naveo je on u čestitki.

Sve ovo je, kako je rekao, siguran temelj i preduslov za dalji razvoj Crne Gore u skladu sa savremenim evropskim i svetskim trendovima.

“Za novo doba potrebna su nam nova znanja. Živimo u vremenu četvrte industrijske revolucije. Zato moramo imati obrazovni sistem koji će biti ključ za osvajanje i implementaciju novih tehnologija, za osposobljavanje društva za razvoj u eri digitalizacije. Inovacije stvaraju i ambijent za prevazilaženje starih podela i retrogradnog nasledja, u najboljem interesu današnjih, i generacija koje dolaze”, naveo je on.

Poruke u sličnom tonu uputili su i predsednik parlamenta Ivan Brajović i ranije na prijemu premijer Duško Marković.

Prijemu koji je pre nekoliko dana Marković organizovao na Cetinju od predstavnika opozicije je prisustvovao samo gradonačelnik Berana iz redova Socijalističke narodne partije Dragoslav Šćekić.

Prijemu je, medjutim, prisustvovao osumnjičeni u slučaju pranja novca i akter afere “Koverta” Slavoljub Stijepović, inače savetnik predsednika Djukanovića, što je opozicija oštro kritikovala navodeći da je to dokaz da je Crna Gora 13 godina od obnove nezavisnosti zemlja korupcije i kriminala i privatna država jedne porodice.

Protiv Stijepovića je pokrenuta istraga nakon što je odbegli biznismen Duško Knežević obelodanio snimak na kome se vidi da mu daje koverat sa 97.000 evra za nelegalno finansiranje Demokratske partije socijalista uoči poslednjih izbora.

Ta afera pokrenula je i gradjanske proteste u organizaciji Pokreta Odupri se. Oni su za sutra na Dan nezavnosti najavili još jedan gradjanski protest nazvan “Za nezavisnost od koverti” a organizatori su saopštili da očekuju podršku svih slobodnih gradjana koji žele nezavisnu državu bez koverti, organizovanog kriminala i korupcije.

Analitičari uoči godišnjice ocenjuju da je Crna Gora mogla i morala značano više da uradi na polju vladavine prava i borbe protiv korupcije, ali prevashodno na prevazilaženju podela u društvu.

Beta