Priština –Osnivačka Skupština Saveza za Kosovo održana je danas na Gazimestanu, kraj Prištine, jer je prethodno nekoliko desetina meštana opštine Gračanica, među kojima su uglavnom bili radnici opštine Gračanica iz Srpske liste, pokušala da spreči dolazak predstavnika opozicije iz Srbije i samo konstituisanje “Saveza za Srbiju za Kosovo”.

Predsedavajući osnivačke Skupštine Nenad Radosavljević istako je da će se članovi Saveza za Srbiju za Kosovo, pored ostalog, baviti bezbednosnim i političkim prilikama u Srbiji, sa naglaskom na prostor Kosova.

“To je dovoljno za početak i obzirom da smo u uslovima koji ne dolikuju deomkratskim principima, mi smo prinuđeni da sednicu obavimo na jedan specifičan način. Konstituišemo Savez za Srbiju za Kosovo i Metohiju i u okviru njega koordinaciono telo, zato što država Srbija ima kordinaciono telo za jug Srbije, tako i mi imamo kordinaciono telo za Kosovo, ne kancelariju, ne bilo šta što je nižerazredno u odnosu na nekada postojeće ministarstvo”, rekao je Radosavljević, koji je odbronik u SO Leposavić.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta za Srbiju, napomenula je da su juče u četri opštine na severu Koosva održani jednopartijski izbori. Ona je ocenila da će Srbi sa Kosova osnivanjem Saveza za Srbiju za Kosovo, pokazati da ne podržavaju politiku Srpske napredne stranke i Srpske liste.

“Ono što se silom izvede, ponižavajući sopstevni narod, želimo da prestane. To je pokušaj Vučića da zaustavi svoj pad, ali on tone u ponoru. Ovo je ono što treba Srbima sa Kosova iz dva razloga: Da pokažemo da mi ne želimo da se odvojimo od Beograda, nego upravo da sa Beogradom rešavamo stvari na način koji će ponuditi mir na ovom prostoru, a mir se sastoji u onom što se promoviše, a to je pravo pomirenje izmeđju Srba i Albanaca i definitino normalizacija”, poručila je Rada Trajković.

Osnivačkoj Skupštini na Gazmiestanu danas su prisustvovali i Marko Jakšić iz GI SDP, te jedan od osnivača Saveza za Srbiju u Beogradu Dragan Đilas, kao i Borko Stefanović iz Levica Srbije, te članovi pokreta Dveri.

Borko Stefanović je izrazio nadu da će Srbi sa Kosova u ovom Savezu voditi glavnu reč, zastupajući isključivo interese Srba sa Kosova.

“Svi mi ostali ćemo stajati u istoj liniji sa vašim interesom. Ovo je veliki dan za demokratiju u Srbiji i za sve naše ljude…Za razliku od nekih aktivnosti koje su  odavde kretale, koje nisu imale sjajne završetke, ovo je i dobar početak i biće još bolji završetak”, izjavio je Stefanović.

Savez za Srbiju je aprila sa predstavnicima srpske opozicije na Kosovu najavio formiranje “Saveza za Kosovo”, koji bi uključivao političke organizacije, udruženja građana i pojedince bez obzira na njihovu političku pripadnost.

U Gračanici međutim nezadovoljni ovakvom inicijativom.

“To je apsurdno, to je bruka, došli su da razbiju jedinstvo našeg naroda, oni nemaju viziju, nemaju obraza…hoće da ovaj narod podele, a nama je potrebno samo jedinstvo, ništa više”, rekao je Vladica Salvić, jedan od protestanata.

Milena Todorović, Radio Kosovo 2