PRIŠTINA – Specijalno tužilaštvo u Prištini saopštilo je da je podignuta optužnica protiv dve osobe albanske nacionalnosti koji su u novembru, predstavljajuči se kao sveštenici, upali u pravoslavnu crkvu u Rakitnici kod Podujeva.

U saopštenju se navodi da je protiv optuženih sa inicijalima N.B. i L.Z. podignuta optužnica za krivično delo “Podsticanje razdora i netrpeljivosti”.

Kako prenosi Balkan insajt, reč je o samozvanim sveštenicima Nikoli Džufki i Ljejdiju Zahaljiju koji zajedno sa grupom ljudi provalili u crkvu u Rakitnici da bi “izveli obred”.

Cilj grupe bio je da ovu crkvu, staru 500 godina, proglase za “crkvu Fana Nolija”, koja pripada samoproglašenoj Albanskoj nacionalnoj pravoslavnoj crkvi iz Elbasana.

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve osudila je tada njihov čin, opisujući ga kao “još jedan u nizu usmerenih na uzurpaciju duhovnog i kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve na KiM“.

“Reč je o grubom nasrtaju na imovinu Srpske pravoslavne crkve u cilju širenja etničke i verske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije”, saopštila je tada Eparhija

Indeksonline/Tanjug