BEOGRAD – Ministar spolnih poslova Marko Đurić izjavio je da je obaveza i odgovornost srpske diplomatije da u današnje vreme bremenito izazovima odgovori na sve izazove i dostojno predstavi Srbiju i njenu diplomatiju sa tradicijom dugom 835 godina.

“Naša odgovornosti i obaveza je da u današnjem vremenu bremenitiom brojnim izazovima koje zahtva da se brže nego ikada adapitamo na promenljive međunarodne okolnosti budemo u stanju da odgovorimo na sve izazove i dostojno predsavljamo zemlju i diplomatiju sa ovakvom tradicijom”, rekao je Đurić na svečanosi povodom obeležavanja Dana diplomatije u Ministarstvu spoljnih poslova.

Đurić je zahvalio gostima iz diplomaskog kora što “godine provode radeći u Srbiji” i što rame uz rame sa srpskim kolegama daju doprinos tome što Srbija zauzima adekvano mesto u međunaronoj zajednici i što se ekonomski i plitički razvja,

Ministar je podsetio i na činjenicu da je još davne 1188. godine srpska diplomatska misija poslata u Nirnberg da dogovori susret izmedu Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose.

“Toliko je stra naša diplomatija”, rekao je ministar i naglsio da je pre 835 godina dokumentovana misija slata iz srpske prestonice da pregovara sa jednim od evropskih lidera.

Ministar je zahvalio i svim sprskim diplomata i podsetio da je današnji danas započeo odavanjem poše svim diplomatama koji su položili živote zastupajuci i braneći intese Srbije.

Malo ljudi, kako je rekao, u Srbii zna da je u poslednjim decenijama dokumentovano čak 84 napada na diplomate širom sveta i da su neki morali da polože žvot u zasutpanju i odbrani nacioanlnih interesa,

“Srpske diplomate, kao i naša vojska i policija služe otadžbini i spremni su da za nju daju i tu najveću žrtvu”, rekao je ministar.

Đurić je prethodno položio venac ispred zgrade Ministarstva u znak sećanja i odavanja počasti tragično stradalom kolegi Nenadu Nikoliću tokom NATO agresije.

Lovorov venac je položen i u znak sećanja na sve stradale kolege koje su dali živote u tokom diplomatske službe.

Đurić je obišao i Muzej diplomatije, gde se čuvaju dokumenta koja pokazuju dugu tradiciju srpske diplomatije koja ove godine baštini 835 godina
Dan diplomatije, 29. maj, ustanovoljen je 2015. između ostalog i kao sećanje na prvu diplomatsku misiju srpske države koja datira od pre 835 godina.
Dan diplomatije proslavlja u znak sećanja na 1839. godinu, kada je mlada srpska država formirala Knjaževsku kancelariju inostranih dela – preteču današnjeg Ministarstva spoljnih poslova.
Đurić se upisao u knjigu utisaka Muzeja koji je obnovljen 2016. godine.

Indeksonline/Tanjug