NOVI PAZAR – Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić izjavio je danas čestitajući vernicima predstojeći Ramazan da je taj mesec prilika za takmičenje u činjenju dobra, pokornosti Bogu i lični napredak na duhovnom i moralnom planu.

On je u vernicima poručio da ih Ramazan uči samopoštovanju duše u želji da nadjača telesne strasti, samopouzdanju ljudske ličnosti u želji da živi u moralu i poštovanju čoveka u želji da živi u miru i sreći.

“Ramazan je mesec pobede u pravom značenju te reči. On je simbol pobede nad šejtanom, nad ljudskim strastima, nad gresima. Simbol pobede duše nad telom, večnog nad prolaznim”, kazao je Dudić.
Muftija je kazao da se ramazanskim postom zaslužuje božije zadovoljstvo kojim se čiste srce i duša i jača volja.

“Post u ime Allaha vernika čuva od Džehenema (pakla), štiti ga od nedaća, te ga jača za životna iskušenja i osigurava večnu sreću. Postom lečimo dušu od mržnje, srce od pakosti, jezik od ružna govora, oči od ružnog pogleda, ruke od nevaljala posla, lečimo sebe, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoje društvo od poroka koji nam život čini teškim i neizvesnim”, rekao je Dudić.

On je dodao da je Ramazan mesec milosti, širokogrudosti, jednakosti, bratstva i svakovrsne dobrote i ljudskosti, zbog čega vernici tokom posta ne treba da zaborave slabe i nemoćne i da ne zatvaraju oči pred potrebama siromašnih.

“Budimo solidarni i suosećajni jedni prema drugima, jer to je najviši stupanj pobožnosti zbog koje je Allah propisao post. Smisao posta je da kod nas probudi suosećanje prema onima koji su gladni i koji trebaju našu ljubav i pažnju”, poručio je Dudić.

Ramazan počinje večeras sa zalaskom sunca i trajaće 30 dana, a sutra počinje Ramazanski post, koji traje do 4. juna, kada se slavi Ramazanski bajram.