SARAJEVO – Projektantska firme Walter prezentovala je izgled mosta Počitelj koji bi na autoputu A1 trebao da spoji dve obale Neretve.

Most je dug 945, a visok 100 metara sa rasponskom konstrukcijom od 147 metara. Biće to jedna od najimpresivnijih građevina uopšte u Bosni, ali i celokupnoj regiji, što zbog veličine, što zbog prekrasne lokacije koju prate Neretva, srednjovijekovni grad Počitelj i hercegovački krš.

Iz Waltera su kazali da su u saradnji s Institutom IPSA razvili tzv. BIM (Building Information Modeling) najdužeg mosta na koridoru autoputa u Bosni i Hercegovini.

“IPSA je zadužena za projektovanje mosta još 2015. godine, a zadužilo ih je Javno preduzeće Autoceste FBiH. Razvili su glavni dizajnerski projekt konvencionalnim metodama, a 2018. odlučili su pokazati svoje kompetencije za buduće projekte koji zahtevaju implementaciju BIM tehnologija. Odabrali su Walter za svog strateškog BIM partnera te smo u razdoblju od dve sedmice uspeli razviti potpuno parametrični BIM model temeljen na njihovom izvornom dizajnu”, naveli su.

Most Počitelj nalazi se na deonici Počitelj – Zvirovići koja je duga 11,2 kilometra, a na koju se nadovezuje deonica Buna – Počitelj koja je u izgradnji.

S druge strane, Počitelj – Zvirovići godinama čeka na početak radova zbog kontinuiranih obaranja tendera. Vrednost deonice, uključujući most procenjena je na oko 100 miliona eura.


Indeks Online/Klix