BEOGRAD – Na inicijativu Alijanse za bezbednost pacijenata Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u 182 zemlje sveta i u oko 22.000 zdravstvenih ustanova, sutra se obležava 5. maj – Svetski dan higijene ruku, pod sloganom “Čista nega za sve – u tvojim je rukama”, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Srbije.

Kako se podseća u saopštenju, prevencija i kontrola infekcija, uključujući higijenu ruku, jedan je od najvažnijih elemenata inicijative SZO “zdravlje za sve”, jer je to praktičan i na dokazima zasnovan pristup s pozitivnim uticajem na kvalitet nege i bezbednost pacijenata na svim nivoima zdravstvenog sistema.

Srbija se, kao članica ove Alijanse, i ove godine uključila u obeležavanje ovog značajnog datuma, i to aktivnostima koji će se kontinuirano sprovoditi tokom cele godine u okviru Kampanje za higijenu ruku, a akciju je do sada podržala 61 bolnica u Srbiji, što je najviše u regionu.

Kampanja se sprovodi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje i Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama.

Higijena ruku u zdravstvenim ustanovama je jedna od osnovnih mera prevencije bolničkih infekcija, koja se postiže čišćenjem ruku u pravo vreme i na pravi način. Primena ove najjednostavnije mere prevencije spasava živote i pacijenata, i zdravstvenih radnika, ističe se u saopštenju.

Tanjug