ZAGREB – Hrvatski portal Indeks ocenio je večeras, povodom osuda hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović na račun lidera SRS Vojislava Šešelja zbog održavanja skupa radikala u Hrkovcima, da je ona možda poslednja u Hrvatskoj koja ima pravo na tu osudu, jer joj je, kako tvrdi Indeks, upravo Šešelj pomogao da postane predsednica Hrvatske.

“Ono što radi Šešelj koji je u suštini ”ridikul”, ali i dalje opasni ”redikul”, za svaku je osudu, no Kolinda je možda poslednja u Hrvatskoj koja ima pravo na tu osudu”, navodi Indeks, koji smatra da je upravo Šešelj pomogao Kolindi da pobedi Ivu Josipovića na predsedničkim izborima.

Indeks svoju ocenu zasniva na gostovanju Šešelja u hrvatskoj televizijskoj emisiji “Bujica” 2014.

“Šešelj je tada izvrsno poslužio Kolindi Grabar Kitarović svojom izjavom da podržava Ivu Josipovića te da se ”divi” Vesni Pusić. Sasvim prigodno, Kolindu Grabar-Kitarović, tada još kandidatkinju za predsednicu i članicu HDZ-a, nije pominjao, ali bilo je jasno koji je motiv za pozivanje ratnog huškača i zločinca u emisiju na jednoj hrvatskoj televiziji”, navodi Indeks.

Hrvatski portal dodaje i da je Šešelj 2016. posle pobede Kitarovićeve na izborima, “proglasio sebe ključnim čovekom za promenu vlasti u Hrvatskoj”.

“Doveo sam na vlast dragu Kolindicu”, rekao je tada Šešelj, podseća Indeks.hr.

Hrvatska predsednica oglasila se povodom odrzavanja Kongresa SRS u Hrtkovcima i ocenila da je “porazavajuće za Srbiju” što je dozvolila odrzavanje tog stranackog skupa.

Ona je na Tviteru iznela tvrdnju da je SRS Vojislava Šešelja odgovorna za progon Hrvata iz tog mesta devedestih godina prošlog veka.

Deseti kongres Srpske radikalne stranke, na kome je Vojislav Šešelj ponovo izabran za predsednika, održan je u subotu u Šešeljevoj kući u Hrtkovcima, mestu u kome je pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi u Hagu, počinio ratni zločin primoravanjem lokalnih Hrvata na iseljavanje.

Kongres je održan u šatoru pored Šešeljeve kuće, a počeo je intoniranjem srpske i ruske himne.

Tanjug