VAŠINGTON – Ministarstvo odbrane SAD priprema se da isključi Tursku iz programa izrade naprednih američkih višenamenskih boraca F-35, zbog namere Ankare da od Rusije kupi protivraketni odbrambeni sistem S-400, rekao je danas vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan.

SAD se pripremaju da isključe Tursku iz programa F-35 Foto: Pixabay
On je prošle nedelje razgovarao s rukovodstvom kompanija “Lokid Martin” i “Junajted tehnolodžis korporejšn” o posledicama isključivanja Turske iz programa proizvodnje F-35.

Šanahan je rekao da želi da eliminiše negativne posledice po druge kupce F-35, ali je dodao da s Turskom treba razgovarati. Naglasio je da Turska ostaje strateški partner SAD i da su bilateralni odnosi dve zemlje bolji nego pre dva ili četiri maseca samo zbog učestalosti kontakata.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je da bi Turska mogla da sarađuje s bilo kojom drugom zemljom ako SAD odbiju da isporuče avione F-35. List “Vesti odbrane” navodi reči izvora u turskim oružanim snagama da bi Ankara u tom slučaju mogla da se okrene Moskvi.

Tanjug