Izraelska avijacija bombardovala zgradu agencije Anadolija u Gazi (VIDEO)

GAZA – Izraelski avioni pogodili su zgradu sa najmanje pet projektila, nakon pucnja upozorenja, javio je dopisnik Anadolu Agency iz Jerusalema.

Izraelska avijacija bombardovala je večeras zgradu u kojoj se nalazi i Anadolu Agency (AA) u Pojasu Gaze.

Kako su javili reporteri Anadolu Agency (AA) iz Gaze, izraelske snage su najpre prema zgradi uputile pucnje upozorenja, nakon čega su uposlenici AA napustili prostorije agencije.

Nedugo nakon toga, izraelska avijacija je s najmanje pet raketa u potpunosti uništila zgradu. Među uposlenicima AA nije bilo stradalih.

Izraelska avijacija je danas pokrenula napade na Pojas Gaze pod izgovorom ranijeg lansiranja raketa s ovog područja. U napadima je ubijena jedna 14-mesečna beba, jedna trudna žena, a troje Palestinaca je ranjeno.

Izraelske snage su i ranije za mete uzimale zgrade medijskih kuća.

Generalni direktor AA Senol Kazanci poručio je da je potpuno jasno da je Izrael za metu imao kabinet i uposlenike AA.

“Pravovremeno napuštanje objekta spasilo je živote naših kolega. Izraelski divljački napadi na civile, žene, decu i starce, promenili su dimenziju i sada su upereni na medijske kuće, na medijske slobode i na pravo sveta da bude informiran”, istakao je Kazanci i dodao:

“Napad na Anadolu Agency i njene uposlenike napad je na slobodne medije i na slobodu i pravo ljudi da budu informisani. Ovo nije prvi napad Izraela na medije i novinare u Palestini. Želimo da ceo svet zna da nas napadi neće zaustaviti. AA nastavlja da izveštava o agresiji Izraela i o pravičnom nastojanju Palestinaca da izbore svoja prava”, poručio je i podsetio da su nedovoljne reakcije na ranije napade delom uzrokovale i ovaj posljednji.

VIDEO

Solidarnost

“Pozivamo medije u našoj zemlji i u svetu da zauzmu jasan stav u vezi s napadima Izraela, pozivam na zajedničku reakciju i na solidarnost”, kazao je Kazanci.

Kazanci je zahvalio svima koji su izrazili solidarnost i pružili podršku kolektivu AA nakon ovog napada, predsedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, ministrima, predstavnicima Vlade Palestine i svima drugima.

“Novinari AA će požrtvovanim radom nastaviti da izveštavaju iz svih delova sveta, bez prekida i u svim uslovima”, zaključio je Kazanci.

Izraelske snage pogodile su i kancelariju turske humanitarne organizacije u Gazi.