JERUSALIM – Izraelska vojska je dala instrukcije snagama rasporedjenim kraj pojasa Gaze da budu uzdržani tokom nadmetanja za pesmu Evrovizije u Tel Avivu ove nedelje, javljaju izraelski mediji.

Vojska je navela da “svaki odgovor na vatru, s izuzetkom smrtne opasnosti, zahteva odobrenje visokih oficira Južne komande”.

Jedan izraelski novinski sajt je te instrukcije okarakterisao kao pooštrenje propisa za otvaranje vatre.

U novinskim izveštajima se takodje navodi da “vojska shvata kako je najnovija runda sukoba počela nakon što su izraelske vazduhoplovne snage napale punkt Hamasa”, ubivši trojicu članova vojnog krila organizacije, Brigada al-Kasam, preko čega hamasovci nisu mogli da predju.

Prethodno je tog dana, 3. maja, snajperskom vatrom iz pojasa Gaze ranjeno dvoje izraelskih vojnika tokom masovnih protesta na granici.

U medjuvremenu je izraelska vojska “razmestila baterije ‘Gvozdena kupola’ za vazdušnu odbranu širom Izraela pred takmičenje za pesmu Evrovizije”, posebno na severu i u centralnom delu zemlje.

“Rezervisti vazdušne odbrane koji su pozvani nakon izbijanja nasilja će ostati u vojnoj službi do kraja takmičenja”, prenose izraelski mediji vojno saopštenje.

U ponedeljak prošle nedelje Izrael i Hamas su, zahvaljujući posredovanju Egipta, postigli dogovor o prekid vatre posle eskalacije nasilja tokom vikenda.

Tada su hamasovci i pripadnci Islamskog džihada ispalili skoro 700 raketa i minobacačkih projektila iz Gaze na Izrael a izraelska vojska je uzvratila stotinama udara sa kopna i mora.

Četvorica izraelskih civila i 25 Palestinaca, medju njima oko 10 ekstremista, dve trudnice i beba, ubijeni su u sukobu kakav se ne pamti od rata 2014. godine.

Izraelski zvaničnici su rekli da nije u njihovoj moći da garantuju da će Hamas uputiti slične pozive na uzdržanost i da neće ometati Evroviziju.

Izrael je požurio da ispuni zahteve te islamske ekstremističke organizacije koja vlada Gazom kako bi se uspostavilo zatišje pre Evrovizije, dozvolio je ribolov u proširenoj zoni, otvorio granične prelaze i omogućio da se isporuči novčana pomoć Katara siromašnim palestinskim porodicama.

Beta