MOSTAR – Suad Hamzić, koji je u četvrtak preminuo u Mostaru, važio je za jednog od najboljih pilota bivše Jugoslavije, a ostaće upamćen i po tome što je svojevremeno otkrio da se u više navrata u vazduhu susretao sa nepoznatim letećim objektima, ali da o tome ranije nije smeo da javno govori.

Hamzić, koji je letačku karijeru počeo na propelerskim avionima da bi tokom godina napredovao kroz generacije sve bržih i sve sposobnijih letelica, ostaće upamćen i po letačkim pričama koje je objavljivao beogradski Vazduhoplovni portal “Tango siks”, u kojima je govorio o odnosu JNA prema NLO i sličnim fenomenima.

Kako je govorio Hamzić, JNA je sedamdesetih godina ozbiljno analizirala pojave nepoznatih letećih objekata iznad Jugoslavije.

On je, kako prenose beogradski mediji, svedočio i o sopstvenim susretima sa čudnim objektima na nebu.

“Bilo ih je tri, a najjupečatljiviji se dogodio avgusta 1970. godine, kada sam u dvosedu ”mig 21” sa pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret sa takvom letelicom iznad Plaškog”, pričao je pukovnik Hamzić.

“Poslati smo na osnovu uzbune Radarskog centra i vrlo brzo stigli u vizuelni kontakt sa objektom, veoma velikim, koji je isijavao svetlo. Penjali smo se ka njemu nadzvucnom brzinom, ali nikako nismo mogli da mu ocenimo visinu. Procenjivao sam da je negde na 22.000 metara. U jednom trenutku objekat koji je lebdeo i koji smo gledali ubrzao je i nestao. Izgubio se i sa radara”, svedočio je Hamzić.

Prema njegovim rečima, nekoliko meseci kasnije sličan objekat je lebdeo iznad aerodroma u Bihaću i pošto ga je sa zemlje ugledala grupa pilota nestao je na isti način.

Početkom 1974. u noćnom letu na maršruti od Karlovca do Duge Rese, takođe, posle radarskog upozorenja sa zemlje, kako ukazuje, proleteo je pored svetlećeg NLO.

Hamzić je svoja iskustva pretočio u knjigu “Letacke price”, gde je rekao da je zahvaljujući “Titovoj vojnoj pilotskoj školi” ostvario mnoge ljubavi i ambicije.

Leteo je na svim tipovima aviona kojima je raspolagala JNA do 1990.

Bio je vojni ataše u Turskoj i jedan od retkih pilota iz Jugoslavije koji je testirao avione u SAD.

Tanjug