BEOGRAD – Rezultati projekta “Bezbedan internet za celu porodicu” pokazali su da je 50 odsto učesnika, roditelja, vaspitača i učitelja, značajno napredovalo u nivou digitalnih znanja i veština, rečeno je danas u Beogradu na konferenciji “Deca i internet – pametno od početka”.

Kako je saopšteno na skupu, roditelji, vaspitači i učitelji su kroz treninge i obuke učili kako da pomognu deci uzrasta od četiri do osam godina u prvim koracima koje prave u digitalnom okruženju.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Nedeljković izjavila je da osim bezbednosti dece, Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje razvoju učeničkih kompetencija za aktivno učešće u savremenom društvu koje se svakodnevno menja.

“Svesni značaja digitalne pismenosti, definisali smo je kao jednu od ključnih kompetencija u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Naša obaveza i naša misija je da omogućimo maksimalnu dobit digitalnih tehnologija za svako dete i učenika uz preveniranje svih rizika nebezbedne i nepravilne upotrebe”, rekla je Nedeljkovićeva.

Marija Vujanić, direktorka komunikacija i održivog razvoja Telenora Srbije, dugogodišnjeg partnera UNICEF-a, rekla je da je, posle završenog projekta, 100.000 roditelja i 2.000 učitelja, nastavnika i vaspitača obučeno da pomognu deci da lakše prepoznaju i iskoriste sve prednosti interneta, ali i zaštite se od rizika sakojima se susreću.

Severin Leonardi, zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji, podsetila je da deca počinju da koriste digitalne uređaje i internet u sve ranijem dobu i zato je ključna podrška deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet.

“Istraživanje sprovedeno u okviru projekta ”Bezbedan internet za celu porodicu” pokazalo je da većina roditelja, vaspitača i učitelja nema dovoljno znanja i veština da decu usmere na korišćenje digitalnih tehnologija na konstruktivan način i kako da im pomogne da budu bezbedni na internetu. Ovaj projekat je dobar primer kako je moguće prevazići taj jaz”, rekla je Severin Leonardi.

Projekat “Bezbedan internet za celu porodicu” pokrenuli su UNICEF i Telenor, a sprovode ga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta.

Cilj projekta je informisanje i pružanja podrške deci predškolskog i mlađeg školskog uzrasta da bezbedno i konstruktivno koriste digitalne uređaje i internet.

Tanjug