BEOGRAD – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine organizuje učešće svih svojih zainteresovanih naučno-istraživačkih, inovacionih i drugih organizacija na 63. Međunarodnom sajmu tehnike koji se održava od 21. do 24. maja na Beogradskom sajmu.

Koncepcijski akcenat ovogodišnjeg Sajma je na inovacijama i novim tehnologijama, na „fabrikama budućnosti“ i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi.

Kako se navodi u saopštenju, jedan od najvažnijih ciljeva učešća Ministarstva prosvete biće predstavljanje rezultata i dostignuća proisteklih iz projekata tehnološkog razvoja, osnovnih, interdisciplinarnih istraživanja i ostalih projekata koje je finansiralo prethodnih godina.

Za učešće se prijavila 31 organizacija, među kojima su i Centar za promociju nauke, Fond za inovacionu delatnost i Naučno-tehnološki park Beograd.

Fond za inovacionu delatnost će predstaviti rezultate kompanija koje je Fond finansirao kroz svoje programe, odnosno inovacione projekte, dok će Naučno-tehnološki park Beograd predstaviti najbolje i najuspešnije kompanije stanare Parka.

Novina ove godine je i da će se na Sajmu tehnike predstaviti Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije koje će izlagati na štandu koji je zakupilo u okviru hale u kojoj izlaže Ministarstvo prosvete sa svojim organizacijama.

Prvog dana Sajma, 21. maja, od 14 do 15 časova, predstavnici Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Rusije su planirali održavanje panel diskusija na temu transfera tehnologija između Rusije i Srbije.

Fond za inovacionu delatnost, prvog dana sajma u 13 časova, organizuje promociju svoja dva javna poziva u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija.

Istog dana u 14 časova planirano je da doktor Dušan Rajić, sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, održi predavanje na temu: „Da li je pronalazač Tesla ujedno i naučnik?“.