BEOGRAD – Omladina Demokratske stranke Srbije (DSS) održala je večeras ispred prostorija Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, performans protiv održavanja festivala “Mirdita, dobar dan” i zatražila zabranu Inicijative mladih za ljudska prava, kao jednog od organizatora manifestacije, jer po navodima DSS, “pokušava da predstavi Kosovo kao nezavisnu državu”.

Navodeći da je festival “provokacija”, predsednik omladine DSS Zdravko Veselinov uporedio je održavanje te manifestacije sa ;idejom da “Al Kaida ima svoj performans u Njujorku, ili da neki sledbenik doktora Mengelea prikazuje svoje instrumente u Izraelu”.

“Tražimo da se zabrani rad organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, jer deluje protivustavno. Oni Kosovo predstavljaju kao nezavisnu državu, a Ustav iz 2006. godine kaže da su Kosovo i Metohija neotudjivi deo Republike Srbije”, naveo je Veselinov a preneo DSS.

Učesnici performansa nosili su pano na kom su fotografije razrušene crkve Svetog Djordja u Prizrenu, autobusa Niš ekspresa koji ;su digli u vazduh albanski ekstremisti, takozvane “Žute kuće” kao centralnog mesta trgovine organima i druge.

“Mi smo ovde postavili pano na kome se vidi kako se Albanci na Kosovu i Metohiji odnose prema kulturi i prema svemu što je srpsko”, kazao je Veselinov.

On je naveo i da DSS-u nije problem da se uspostavi “neka saradnja” Srba i Albanaca i dodao da ta stranka jeste za dijalog, ali da ne želi da dopusti vanustavno delovanje.

Skup ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, u kom će festival “Mirdita, dobar dan” biti otvoren sutra u 19 časova, prošao je bez incidenata.

Beta