ISTANBUL – U pojedinim delovima Istanbula večeras su izbili protesti zbog odluke turske Vrhovne izborne komisije da poništi rezultate lokalnih izbora na kojima je pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu, koji će se kao i njegov glavni takmac Binali Jildirim ponovo kandidovati za gradonačelnika najvećeg turskog grada.

Rojters prenosi da su i Imamoglu iz Republikanske narodne partije (ĆP), pobednik izbora održanih 31. marta, i bivši premijer Jildirim iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana putem saopštenja objavljenih na televiziji potvrdili da će biti na listi na ponovljenim izborima zakazanim za 23. jun.

Agencija navodi da je poraz Jildirima u Istanbulu predstavljao udarac za Erdogana i da su turske vlasti odgovorile pozitivno na zahtev njegove stranke da se glasanje ponovi, na šta je Imamogluova partija reagovala ocenom da ponavljanje izbora ukazuje na “čistu diktaturu”.

Kako klix.ba prenosi navode turskih medija, nezadovoljstvo građana zbog odluke da se ponove izbori u Istanbulu rezultiralo je protestima u delovima tog grada, kao što su Bešiktaš, Kadkoj i Šišli.


Tanjug