NOVI PAZAR – Muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je Ramazansku čestitku svim muslimanima u kojoj se kaže:

Esselamu alejkum ve rahmetulahi ve berekatuhu

Draga braćo i sestre počašćeni smo sa ovom Allahovom blagodati i dovom Božijeg Poslanika a. s. kojom je molio Uzvišenog Allaha dž. š. da mu dozvoli da dočeka mubarek mesec Ramazan. Samim tim poruka te dove “… dozvoli nam da dočekamo Ramazan”, znači da je Allahova milost neizostavna u mesecu Ramazanu za onoga koji je traži.

Druga dova Poslanika a. s. jeste kada je govorio “Amin”, na reči Džibrila a. s. “Propao je i udaljen je od Allahove milosti onaj koji dočeka Ramazan, a ne bude mu oprošteno, odnosno ne bude stekao Allahovu milost u njemu.

Ne zaboravimo da u ovom mubarek mesecu uputimo dove i spomenemo sve one koji su potlačeni, zlostavljani, gladni, obespravljeni, bolesni… da im Allah dž. š. olakša i da ih izvede iz te teške situacije.

Osnovna poruka za nas muslimane Sandžaka u ovom mubarek mesecu treba da bude da težimo ka ujedinjenju safova, prevazilaženju svih prepreka koje postoje između nas, jer je to jedan od uslova primanja dobrih dela.

Molim Allaha dž. š. da olakša post i ibadete svim vernicima u ovom mubarek mjesecu, da primi naša dobra dela i oprosti nam grhe.


Ramazan šerif mubarek olsun

Muftija sandžački Senad ef. Halitović