BEOGRAD – Ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva potpisali su danas tri sporazuma u vrednosti 142 miliona dolara, a tim novcem biće finansirana modernizacija poreske administracije, unapredjenju rada E-uprave, kao i olakšanje regionalne trgovine.

Mali je rekao da su ti finansijski aranžmani sklopljeni pod veoma povoljnim uslovima, a da su projekti na kojima se saradjuje veoma važni jer će doprineti snažnijem ekonomskom rastu Srbije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

“Već dugi niz godina Srbija uspešno radi i saradjuje sa Svetskom bankom. Drago mi je da su se teme danas promenile u odnosu na one od pre par godina, tada je bilo pitanje finansijske konsolidacije, velikih dugova, zemlje koja je bila pred bankrotom, a danas govorimo o tome na koji način srpska ekonomija treba da nastavi da raste, kako da te stope rasta budu još više i kako da unapredimo našu ekonomiju da bude atraktivnija i konkurentnija”, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, cilj projekta modernizacije poreske administracije je smanjenje troškova gradjana i privrede u ispunjavanju poreskih obaveza, kao i unapredjenje delotvornosti naplate poreza. Sporazumom je za te namene predvidjen zajam od 52 miliona dolara.

Kako je Mali istakao, posle reorganizacije Poreske uprave sledi potpuna automatizacija i unapredjenje njenog rada kroz bolju fiskalizaciju, uvodjenje efikasnijih fiskalnih kasa, kao i kroz promenu softvera kako bi rad poreznika bio maksimalno unapredjen, što se posebno odnosi na ubrzanje povraćaja PDV-a.

“Deo ovog zajma je usmeren upravo ka tome da se obezbedi mogućnost povraćaja PDV-a istog dana, što je osnovni zahtev privrednika u Srbiji, čime će se umnogome unaprediti rad naše privrede, a samim tim je učiniti i konkurentnijom”, rekao je Mali.

On je dodao da prve rezultate po pitanju efikasnijeg povraćaja PDV-a očekuje već krajem 2019, te da će se u proces nabavke odgovarajućeg softvera i obuke kadrova krenuti već tokom naredne godine, da bi do 2021. taj sistem bio u potpunosti implementiran.

Ugovor o unapredjenju elektronske uprave predvidja zajam od 50 miliona dolara, a njegov cilj je porast nivoa kvaliteta E-usluga i ostvarivanje ušteda kroz eliminisanje paralelnih procesa, ponavljanje postupaka i gubitaka usled dugotrajnih postupaka, čime se stvara efikasnija javna uprava, navodi se u saopštenju.

“Razvoj E-uprave je jedan od najjačih alata u borbi protiv korupcije i sive ekonomije, jer se poslovni procesi informatizuju i smanjuje se uticaj ljudskog faktora na realizaciju usluge”, rekao je Mali.

Treći sporazum odnosi se na unapredjenje trgovine i transportnih olakšica na Zapadnom Balkanu, a vrednost je 40 miliona dolara.

“Cilj ovog projekta jeste unapredjenje medjudržavne saradnje i trgovine izmedju zemalja u regionu, dakle potpuna automatizacija rada carinskih ispostava, carine i raznih dokumenata kako bi se povećala transparentnost i brzina protoka robe i ljudi u regionu, čime se unapredjuje trgovina i ekonomija naše zemlje”, ocenio je Mali.

Taj program će biti realizovan u dve faze, u periodu od pet godina po svakoj, a zemlje obuhvaćene prvom fazom su Albanija, Severna Makedonija i Srbija.

“Ovo su veoma važni sporazumi za nas jer će nam dati mogućnost da nastavimo sa strukturnim reformama naše ekonomije. Rast je moguć samo ako nam je tržište konkurentnije, a trudimo se da tome doprinesemo kroz sprovodjenje sporazuma koje smo danas potpisali”, kazao je Mali.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i potpredsednik Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije Siril Miler, kao i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Pre potpisivanja sporazuma, srpski ministar finansija se sastao sa Milerom, koji je pohvalio makroekonomske rezultate Srbije, navelo je Ministarstvo finansija.

Beta