BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu objaviće sutra prvostepenu presudu u slučaju protiv vlasnika preduzeća “MB Gas oil” Mileta Brežančića i nekadašnjeg pomoćnika ministra Nebojše Janića, optuženim za mito i zloupotrebe.

Suđenje je okončano pre 15-ak dana, nakon što je glavni pretres ponovo otvoren u novembru 2017.

Sud je lane u novembru bio zakazao objavljivanje presude, ali je umesto toga odlučio da nastavi suđenje i naložio da se sprovede građevinsko i ekonomsko veštačenje.

Brežančić i Janjić se optužnicom terete za krivična dela davanje odnosno primanje mita i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo tvrdi da su krivična dela izvršili u vezi sa izdavanjem urbanističkih dozvola za izgradnju pristana, pretakališta, gasovoda i skladišta za Brežančićevo preduzeće MB Gas na zemljištu šećerane Dimitirje Tucović koje je u državnom vlasništvu.

Brežančića tužilaštvo tereti da je dao mito od 2.000 evra Janjiću da bi mu izdao upotrebnu dozvolu za ceo objekat i sticanje prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta od 1 hektara 41 ar i 91 metar kvadratni na zemljištu šećerane.

Pomenuta veštačenja su naknadno naložena radi utvrđivanja vrednosti objekta i prava korišćenja na zemljištu.

Reč o vrednosti uloženih sredstava u radove i tržišne vrednosti objekata nakon upisa u zemljišne knjige.

Janjiću se u drugom postupku sudi zajedno za bivšim ministrom za zaštitu životne sredine Oliverom Dulićem zbog sumnje da su učestvovali u nelegalnom izdavanju dozvola slovenačkoj firmi “Nuba invest” za postavljanje optičkih kablova u Srbiji.


Tanjug