BEOGRAD – Nagrada “Desanka Maksimović” za ukupan doprinos srpskoj poeziji ove godine dodeljena je književniku Vojislavu Karanoviću, saopštila je danas predsednica žirija Svetlana Šeatović u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

U obrazloženju, ona je navela da je Karanović pesnik koji je do sada dao višestruk podsticaj razvoju pesničke reči na srpskom jeziku.

“Od prve zbirke ”Tastatura”, pa sve do poslednje ”Izbrisani tragovi” Vojislav Karanović izgrađuje suptilno mesto na pesničkoj mapi srpske književnosti. Karanovićeva poezija predstavlja govor presnika o sopstvu, jedinstvenosti presničkog bića, tananostima naših osećanja i krhkom tkivu unutrašnjeg sveta savremenog čoveka”, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradu je dodelila Zadužbina “Desanka Maksimović”, koja ovu nagradu dodeljuje od 1994. godine, a jednoglasnu odluku da se nagrada ove godine dodeli Kranoviću doneli su članovi žirija u sastavu Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović.

Vojislav Karanović rođen je 1961. godine u Subotici, diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na grupi za jugoslovenske književnosti i opštu književnost, a poeziju objavljuje od 1978. godine.

Među njegovim delima su “Tastatura”, “Zapisnik sa buđenja”, “Živa rešetka”, “Strmi prizori”, “Sin zemlje”, “Svetlost u naletu”, “Izbrisani tragovi”.

Dobitnik je i niza pesničkih nagrada – Pečat varoši sremskokarlovačke, Zmajeve, Disove, Branko Miljković, Branko Ćopić, Zlatni suncokreti, Meša Selimović.

Karanoviću će statueta Desanke Maksimović i novčana nagrada biti dodeljene na rođenje srpske pesnikinje, 16. maja, u Brankovini kod Valjeva.

Tanjug /Foto :Tanjug_video