NOVI SAD – Policija je došla u kuću investitora u Autotransportno preduzeće Vojvodina (ATP Vojvodina) Ilije Devića i privode ga iako je bolestan, rekla je za Betu njegova ćerka i članica upravnog odbora ATP Vojvodina Andjelka Dević.

Ona je kazala da je od ovog momenta Ilija Dević u štrajku gladju, da neće pustiti zatvorske lekare da ga pipnu, da neće piti vodu, te da će nastaviti da se bori protiv, kako smatra, “političkog progona koji protiv njega sprovodi aktuelna vlast u Srbiji predvodjena Srpskom naprednom strankom”.

“Ovo je politički progon. Ilija se nije odazvao na sudjenje u petak 31. maja iz zdravstvenih razloga, za šta je sudiji dostavio i potrebne zdravstvene spise. Žena koja je optužena zajedno sa njim u tom predmetu ima slomljenu ruku i takodje se nije pojavila”, rekla je Devićeva.

Ona je ocenila da za Ilijom Devićem nije trebalo da se raspiše potraga, jer se on redovno odaziva na sva sudjenja, a najmanje od svega je trebalo da mu se odredjuje privor.

“Ukoliko nije dobijen lekarski nalaz, bilo je dovoljno samo izdati upozorenje, a ne potrenicu i odredjivanje pritvora. Ovo politički progon kako bi mu se oduzeo kapital koji je uložio i kako bi se sklonio od javnosti i kako javnost ne bi imala uvida u to mu šta mu država radi”, dodala je Dević.

Andjelka Dević je dodala da Ilija “porodičan čovek i privrednik koji smeta sadašnjoj vlasti jer je osmislio dobar projekat koji donosi velike prihode”.

“Domaći investitori nisu potrebni u Srbiji, njih hapsimo, a ova optužnica je doneta na osnovu veštačenja osobe koja ima sumnjivu fakultetsku diplomu Mirjane Labović, gde Agencija za borbu protiv korupcije, uz više urgencija traži službenu belešku Prvog osnovnog tužilastva u Beogradu. Šta su preduzeli da ispitaju njenu sumnjivu diplomu?”, zapitala je Dević.

Dević je na sudu već više od deset godina, a predmet ATP “Vojvodina” nalazi se pod monitoringom Evropske unije, jer je to jedini slučaj sa spiska od 24 sporne privatizacije u Srbiji gde je oštećen investitor, a ne država.

ATP “Vojvodinu” je Dević kupio na aukciji Agencije za privatizaciju 2004. godine, ispunio je investicioni plan, proširio delatnost, uveo nove linije i zaposlio nove radnike. Zaključio je ugovor s tadašnjom gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković o izgradnji nove Medjumesne autobuske stanice što je učinjeno, ali, iako je taj objekat završen, Grad nije preusmerio saobraćaj na novu lokaciju.

Ranije je podneo i krivičnu prijavu protiv Maje Gojković, kao i protiv tadašnjeg direktora Zavoda za izgradnju grada, a sada predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, a šteta od 400 miliona dinara koju su tako napravili, dokazana je pravosnažnom izvršnom sudskom presudom.

Medjutim, Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu je 20. januara 2015. godine odbacilo tu krivičnu prijavu.

Razrešenje ove afere zahteva i Evropska komisija.

Beta