JERUSALIM – Izrael ima prvog deklarisanog geja za ministra, Amira Ohanu. On je ove nedelje postavljen za ministra pravde, saopštio je kabinet premijera Benjamina Netanjahua.

Postavljenje je usledilo nakon što je Netanjahu otpustio ministarku pravde Ajelet Šaked koja je ostala na toj funkciji iako na parlmentarnim izborima u aprilu nije izabrana za članicu parlamenta, Kneseta.

I mada ministri ne moraju biti poslanici Netanjahu je, pošto mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju posle tih izbora, rekao da ne bi bilo primereno da Šaked i još jedan član partije Nove desnice, ministar obrazovanja Naftali Benet, ostanu na svojim funkcijama do novih izbora 17. septembra.

Ohana, advokat koji je ranije radio u kancelariji državnog tužioca je prvi put postao poslanik 2015. godine, zamenivši drugog poslanika Netanjahuovog konzervativnog Likuda koji je podneo ostavku.

U saopštenju Netanjahuovog kabineta istaknuto je iskustvo 43-godišnjeg Ohane.

Izraelski mediji su naveli da je on Netanjahuov lojalista koji podržava zakon za garantovanje premijerovog imuniteta od sudskog gonjenja u tri slučaja korupcije.

Ohana je takodje predvodio komitet koji je pripremio kontroverzni zakon o nacionalnoj državi u kojem se Izrael definiše kao nacionalna država samo jevrejskog naroda.

Uz to je očito bio bolji izbor od Becalela Smotriha iz Unije desničarskih partija koji je tražio portflej Ministarstva odbrane.

Smotrih je naneo štetu svojim šansama da to postane kada je rekao da bi želeo da vlada zemljom u skladu sa Torom i kao u “danima kralja Davida i kralja Solomona”, odnosno kako su kritičari upzorili da Izrael postane država halahe (jevrejskog verskog prava).

Netanjahu je najpre najavio da će on biti vršilac dužnosti ministra pravde i obrazovanja do izbora ali se predomislio zbog ocena da bi to bilo pogrešno u vreme kada je pod pretnjom optužnice.

Ohanin mandat biće kratak zbog novih ibzora ali ima nagoveštaja da bi mogao biti ministar pravde i u narednoj vladi.

Kolumnista Hareca Josi Verter podsetio je da je trenutna izraelska vlada prelazna, da nema parlamenta ni ministarskog komiteta za zakonodavstvo pa će Ohana uticati na sistem kao čuvar koji spava na dužnosti.

Verter je takodje napisao da otkako je poslanik “Ohana nije uložio poseban napor u korist LGBT zajednice”.

On se navodno stalno pravdavao da je posvećen disciplini koalicije, što je vremenom preraslo u ličnu disciplinu u korist lidera i u sredu je nagradjen ,ocenjuje kolumnista Hareca.

Izraelski mediji Ohaninu lojalnost prema Likudu označavaju zagonetnom i podsećaju da je u novembru odbačen amandman zakona o surogatu koji bi omogućio da parovi istog pola imaju decu preko surogat majki u Izraelu umesto da idu u druge zemlje što ih i skupo staje.

Netanjahu i većina članova koalicije glasali su protiv amandmana čiji je autor bio Ohana u strahu da ne izazovu gnev ultraortodoksnih partija u koaliciji i obore vladu.

Ohana ima supruga i blizance. Jedna LGBT orgnizacija je njegovo postavljenje označila istorijskom prekretnicom, najavivši da bi moao da postigne nešto čak i kao ministar u prelaznoj vladi.

Izraelski mediji su u medjuvremenu objavili i da je Netanjahu poručio svojim ultraortodoksnim savezncima da Ohana neće biti dugo na toj fuknciji i da je postavljen iz političkih razloga da privuče liberalne glasače na septembarskim izborima.

Verskim partijama se postavljenje Ohane nije dopalo jer su reforme koje odgovaraju LGBT zajednici anatema za ultrortodoksne Jevreje.

Ima i izveštaja da će Ohana u novoj vladi, naarvno pod uslovom da mandatar bude Netanjahu, biti ministar komunikacija. I Likud i verske partije su medjutim porekle izveštaje o bilo kakvim dogovorima.

Beta