Černobilska katastrofa: Kako danas izgleda grad duhova koji je uništila nuklearka (SNIMAK DRONOM)

ČERNOBIL – Pripjat se počeo graditi sedamdesetih godina zajedno sa nuklearkom Černobil, a zvanično je proglašen gradom tek 1979. godine. Zbog toga je većina građevina prilikom napuštanja bila nova, što ih nakon tri decenije nenaseljenosti i dalje čini intrigantnim.

Najveća nuklearna katastrofa u istoriji, koja se 26. aprila 1986. godine dogodila u sovjetskoj elektrani Černobil, ponovo privlači pažnju zahvaljujući istoimenoj TV seriji koja se premijerno prikazuje ovih dana. Samo tri kilometra od nuklearke je gradić Pripjat, čiji su meštani evakuirani 36 sati nakon ekpslozije reaktora broj četiri. Od tada je nekad moderni i za život poželjni Pripjat, postao grad duhova.

Warren Urbexing godinama je tražio dozvolu da iz vazduha snimi Pripjat, a to mu je uspelo prošlog meseca, malo pre 33. godišnjce velike katastrofe.

Pripjat se počeo graditi sedamdesetih godina zajedno sa nuklearkom Černobil, a zvanično je proglašen gradom tek 1979. godine. Zbog toga je većina građevina prilikom napuštanja bila nova, što ih nakon tri decenije nenaseljenosti i dalje čini intrigantnim.

Gradić je pre avakuacije imao oko 50.000 stanovnika i u njemu su uglavnom živeli mladi koji su radili u nuklearnoj elektrani. Prosečna starost stanovnika bila je samo 26 godina, a većina ih je bila visoko obrazovana. Plate su u to vreme bile bolje nego one u Kijevu, koji je udaljen stotinak kilometara.

VIDEO