BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da su bezbednosni izazovi i pretnje ne poznaju nacionalne granice i založio se za zajednički nastup i medjusobnu koordinaciju u suprotstavljanju opasnostima za mir, stabilnost i napredak u regionu.”Duboko verujem da su države Jugoistočne Evrope posvećene bliskoj regionalnoj saradnji u borbi protiv postojećih, kao i novih bezbednosnih pretnji. Kao što vam je svima dobro poznato, aktuelni bezbednosni izazovi i pretnje su nedeljivi, oni ne poznaju nacionalne granice i niko samostalno sa njima ne može da se izbori. Pred svima nama je imperativ da osmislimo i realizujemo zajednički nastup, medjusobnu koordinaciju u što uspešnijem suprotstavljanju svim bezbednosnim izazovima i pretnjama, koji predstavljaju opasnost za mir i stabilnost i napredak naših društava”, rekao je Dačić na Sastanku na visokom nivou o upravljanju i reformi sektora bezbednosti.

Obraćajući se učesnicima skupa koji je otvorio zajedno sa šefom slovačke diplomatije i predsedavajućim OEBS Miroslavom Lajčakom i šefom Misije OEBS u Srbiji Andreom Oriciom, Dačić je ukazao da je “izgradnja efikasnih institucija i kapaciteta u bezbednosnom sektoru veoma važan doprinos zajedničkoj odgovornosti za izgradnju mira i stabilnosti na širim globalnim područjima i izgradnju postkonfliktnih društava”.

Dačić je rekao da “dvodnevni skup predstavlja još jednu dobru priliku” da se razmene nacionalna iskustva i da doprinos “još boljem medjusobnom razumevanju i unapredjenju funkcionisanja institucija u bezbednosnom sektoru”.

Dačić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj reformi sektora bezbednosti, ne samo zato što je to bio jedan od prioriteta predsedavanja Srbije OEBS-u 2015, već i zato što predstavlja značajan segment sveobuhvatnog reformskog procesa u društvu.

On je ukazao da je “cilj reformi sektora bezbednosti unutar svake zemlje uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet države i njenih gradjana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava” i dodao da je “dobro uredjen sektor bezbednosti jedan od najvažnijih elemenata za dobro upravljanje državom u celini”.

Prerma njegovim rečima, “reforma sektora bezbednosti je kontinuiran i zahtevan proces”, koji podrazumeva zajedničko i sveobuhvatno delovanje vlasti ali “ne obuhvata samo vladine administrativne, civilne ili vojne organe, već zahteva i angažovanje institucija koje kontrolišu rad bezbednosnih organa, poput parlamenata i njegovih odbora”.

“Značajan doprinos reformama daju organizacije civilnog društva i predstavnici akademske zajednice, specijalizovani za temu bezbednosti, koji svojom stručnim znanjem potpomažu proces promena. Uloga medija je od posebnog značaja u transformaciji jednog društva”, dodao je.

Dačić je rekao da “na medjunarodnom planu veliki broj globalnih i regionalnih organizacija daje ekspertsku podršku zainteresovanim državama u procesu reformi sektora bezbednosti” ali da je “ključni princip i preduslov za sprovodjenje uspešnih i održivih reformi u jednoj zemlji nacionalno vlasništvo nad tim procesom”.

On je izrazio uverenje da misije OEBS na terenu, treba da nastave da igraju važnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u državama regiona, kroz podršku institucijama u reformskom procesu, vodeći pri tome računa o specifičnim potrebama svake države.

On je rekao da je partnerski odnos sa Misijom OEBS doprineo rezultatima koje je Srbija ostvarila u reformi sektora bezbednosti. ;

Dačić je rekao i da Srbija pridaje izuzetnu pažnju učešću u multinacionalnim operacijama očuvanja mira i stabilnosti.

Na kraju obraćanja Dačić je izrazio očekivanje da će dvodnevna debata u Beogradu pružiti priliku predstavnicima država regiona, nevladinog sektora i akademskog društva da razmene mišljenja, iskustva i naučene lekcije u procesu reforme sektora bezbednosti i da će dati pozitivan doprinos zajedničkim naporima da se pronadje “najbolji put saradnje, visokog stepena razumevanja za interese i prioritete svih involviranih strana, a istovremeno i jasnu posvećenost zajedničkim ciljevima obezbedjenja trajnog mira i stabilnosti, ne samo u regionu, već i šire”.

Beta