Naslovna PLANETA Organizacija za islamsku saradnju: Bez promene statusa Golana

Organizacija za islamsku saradnju: Bez promene statusa Golana

MEKA – Organizacija za islamsku saradnju (OIS) saopštila je da neće prihvatiti nijednu odluku koja će izmeniti pravni i demografski statu sirijske Golanske visoravni, naročito odluku SAD da prizna suverenitet Izraela nad tom okupiranom teritorijom.

Na samitu u Meki, OIS je osudila i delovanje Irana u regionu.

“Napadi dronovima na naftne crpne stanice (Saudijske Arabije), a koje su sprovele grupe koje uživaju podršku Irana, ne samo da prete bezbednosti Saudijske Arabije i Zaliva, već prete i pomorskoj bezbednosti i globalnim naftnim zalihama”, izjavio je saudijski kralj Salman, prenosi Rojters.

Organizacija je osudila i “sabotažne operacije” protiv četiri broda u teritorijalnim vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kako se navodi u saopštenju, ovi napadi su ugrozili međunarodnu bezbednost pomorskog saobraćaja.

Salman je istakao da je pitanje Palestine ključni problem Organizacije i dodao da Saudijska Arabija neće priznati nikakve mere koje se tiču istorijske i pravne pozicije Istočnog Jerusalima.

U saopštenju se navodi da je OIS zabrinuta i zbog porasta islamofobije u mnogim delovima sveta.

Organizacija opisuje islamofobiju kao “savremeni vid rasizma i verske diskriminacije” koji nastavlja da raste širom sveta.

Izražena je bojzan i zbog, kako se navodi, nehumane situacije u kojoj se nalaze Rohingja muslimani u Mjanmaru.

Na samitu u Meki, Organizacija za islamsku saradnju okupila je 57 država iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka.

Exit mobile version