BEOGRAD – Drugi međunarodni Letnji festival u šahu, koji organizuje “Šahovska akademija šampiona”, pod pokroviteljstvom opštine Voždovac, svečano je otvoren danas u Sportskom centru “Šumice”.

U narednih osam dana više od 190 takmičara iz 20 zemalja nadmudrivaće se na tabli od 64 polja, a ovaj festival se u isto vreme održava u Nišu.

Predsednik “Šahovske akademije šampiona” Ivan Ivanišević, jedan od organizatora turnira, istakao je da će turnir biti zanimljiv za sve kategorije.

“S obzirom da smo mi profesionalni šahisti, trebalo bi da znamo kakve poteze vučemo i u organizaciji. Veoma sam zadovoljan, jer ovako nešto Beograd nije imao godinama. Ovaj turnir značajan je i za šah i za Beograd jer su ovde takmičari iz 20 zemalja sveta, a na turniru nam igra i ambasador Švedske. Na amaterskom turniru prijavljeno je oko 190 učesnika i 32 takmičara na velemajstorskom turniru”, rekao je Ivanišević Tanjugu.

Predsednik skupštine Šahovskog saveza Beograda Darko Božić otvorio je turnir i istakao da mu je velika čast što po drugi put turnir održava u glavnom gradu Srbije.

Božić je švim takmičarima poželeo mnogo uspeha na turniru, dok je ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin istakao je da mu je drago što se ovakav turnir organizuje u Beogradu i svim učesnicma je poželo uspeh.

Na turniru učestvuju svi šahisti iz Srbije i inostranstva sa rejtingom do 2.300 poena.

U okviru Festivala održaće se amaterski turnir i tri pozivna turnira, jedan velemajstorski i dva intermajstorska, s tim da posebnu pažnju zavređuje velemajstorski turnir u kojem učestvuju buduće domaće i internacionalne šahovske zvezde.

Nagradni fond amaterskog turnira iznosi 533.000 dinara, dok su redovne nagrade 120.000 za prvo, 75.000 za drugi i 50.000 dinara za treće mesto.

Tanjug