Naslovna Kultura Počinje NEO festival, neklasični festival klasične muzike

Počinje NEO festival, neklasični festival klasične muzike

NOVI SAD – Treći Neklasični festival klasične muzike NEO biće organizovan od 6. do 24. juna na više lokacija u Novom Sadu. 

“Želimo da animiramo publiku ozvučavanjem različitih, starih i novih prostora, otvorenih, kao što su Plato katoličke crkve, Saletla u Dunavskom parku, Salaš 137, i zatvorenih, poput Svečane sale Gradske kuće, Sinagoge, Crkve imena Marijinog(Katedrala), Studija M i Kulturne stanice Svilara”, kazao je umetnički direktor Festivala Marko Miletić.

Na ovogodišnjem programu NEO festivala predstaviće se proslavljeni umetnici iz zemlje i inostranstva, dva renomirana orkestra, kamerni sastavi, horovi, mladi talenti. 

Osim muzičkog, publika neće biti uskraćena za vizuelni doživljaj, jer su se organizatori potrudili da ovogodišnji koncerti budu ipraćeni adekvatnim svetlnosnim i video projekcijma.

Klasična muzika je temelj ovog festivala, ali će ovogodišnji NEO biće ispunjen i zvucima sevdalinke u jednom drugačijem aranžmanu. 

Najveće interesovanje kod publike privuklo je muzičko-dramsko delo “Priča o vojniku”, koje donose naš poznati glumac Zijah Sokolović i muzičari Mate Bekavac (klarinet), Vil Hagen (violina), Per Rundberg (klavir).

“Ovo je priča o kameleonskim obrazima ljudske duše i prokletstvu želja, koje nas vode kroz život. Vraćajući se kući iz fronta vojnik susreće vraga i sa njime sklapa posao. Svoju violinu (jedinu sreću) menja za svemoguću knjigu (koja bi ga trebala dovesti do bogastva i neizmerne sreće ). Želje mu se ispunjavaju, vojnik postaje bogat i uticajan. Međutim svo to izobilje i moć mu ne donosi istinitu sreću i unutrašnje zadovoljstvo”, kazao je klarinetista Mate Bekavac.

Sa više od 100 učesnika iz zemlje i inostranstva, konstantnim obogaćivanjem muzičkog i scenskog repertoara, NEO postaje jedan od najvećih festivala klasične muzike u regionu, a ujedno i deo kulturne tradicije Novog Sada. 

NEO Festival biće realizovan u okviru “Tvrđave mira” , programa fondacije “Novi SAD 2021- Evropska prestonica kulture”. 

Tanjug/Foto :Tanjug – O. Toskić

Exit mobile version