PRIŠTINA – Policija Kosova saopštila je sinoć da je u akciji, koja je pre nekoliko dana sprovedena širom Kosova, jedino na području Zubinog Potoka naišla na otpor u kojem je bilo i pucnjave.”Akcija je počela da se izvodi na teritoriji svih regiona, što je uglavnom proteklo bez incidenata, osim u regionu Zubin Potok, gde su u mestu zvanom “Klisura” nepoznate osobe zapalile vatre i postavile barikade od stabala, teških vozila, kamiona, itd”, kaže se u saopštenju policije.

Navodi se da se policija u ovoj oblasti suočila sa oružanim otporom od strane osumnjičenih lica, gde su u razmeni vatre povredjena dva policijska službenika, jedan od njih teže, a nekoliko policajaca je povredjeno i prilikom uklanjanja barikada.

“Većina osumnjičenih bili su nasilni tokom hapšenja i policija je morala da upotrebi neophodnu i proporcionalnu silu kako bi ih stavila pod kontrolu. ;Tokom uklanjanja barikada nekoliko osoba izašlo je na ulice kako bi sprečilo policiju, a primećeno je i Tojota vozilo bele boje sa UN oznakama, koje se kretalo zajedno sa osumnjičenim licima na nekoliko lokacija”, kaže se u saopštenju.

Prema policiji, vozač tog vozila pomagao je nasilnim demonstrantima postavljajući svoje vozilo nasred puta, ispred osumnjičenih lica i barikade.

“Uočeno je da je putnik iz tog vozila izvadio motornu testeru, koja je korišćena od strane osumnjičenih lica za seču stabala za barikade. Iako su policijski službenici više puta tražili da se put oslobodi, ponavljajući zahtev na engleskom jeziku, dotična osoba je odbila da komunicira, da se identifikuje i oslobodi put”, kaže Policija Kosova.

Pošto su se, kako se navodi, nalazili u napetoj situaciji u opasnoj oblasti, policijski zvaničnici su bili primorani da ovo lice uklone iz vozila i da ga uhapse i sprovedu u policiju. Prvobitno mu je pružena medicinska pomoć u bolnici u Mitrovici.

“Po naredbi glavnog tužioca u Mitrovici, osoba, iako osumnjičena za nedozvoljene radnje, a na osnovu poštovanja diplomatskog imuniteta dotičnog lica, nije bila zadržana, ili zaustavljena i ista je puštena i sa vozilom predata UN osoblju u Mitrovici, ali je protiv dotične osobe pokrenut slučaj ometanja policijskih službenika u vršenju dužnosti i zbog učestvovanja u masi koja se sumnjiči za ista dela”, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se još dodaje da, pošto je istraga još uvek u toku, policija Kosova je po službenoj dužnosti ograničena u pružanju detaljnijih informacija u ovom trenutku.

Beta