PODGORICA – Novak Petrić (19) i Miloš Radević (25) iz Berana prvostepeno su u beranskom Osnovnom sudu osudjeni na godinu i devet, odnosno godinu i sedam meseci zatvora zbog toga što su krajem februara u naselju Dolac pretukli Igora Tomkića.

Tomkić je tada tvrdio da je pretučen zato što je Hrvat, dok su iz opštine Berane u kojoj su na vlasti prosrpske stranke, koje su opozicija na državnim nivou, isticali da je reč o kriminalcima i da to što su pretukli Tomkića nema veze sa njegovom nacionalnom pripadnošću.

Njemu je pre nego što je pretučen zapaljen kiosk u kojem je prodavao robu.

Kako je saopšteno iz Osnovnog suda u Beranama, u presudi se navodi da su okrivljeni Petrić Novak i Radević Miloš oglašeni krivim za krivično delo nasiličko ponašanje.

Prilikom izricanja presude sutkinja se vodila, kako je objavljeno, priznanjen okrivljenih, iskazom oštećenog Tomkića koji je u svemu saglasan sa medicinskom dokumentacijom sadržanom u spisima predmeta i potvrđen nalazom i mišljenjem angaživanog veštaka sudske medicine.

Prethodno je početkom ovog meseca Aleksandar Savović (21) osudjen prvostepeno na godinu i dva meseca zatvora, zbog toga što je u naselju Dolac zapalio kiosk Igora Tomkića, odnosno njegove supruge Ivane.

Sudija je pored kazne zatvora Savoviću izrekla i obavezu da plati 6.000 evra za naknadu štete vlasnici kioska.

Petrić i Radević su od kraja marta u pritvoru, dok je Savoviću pritvor ukinut nakon izricanja kazne.

Beta