ANKARA – Turska je danas kritikovala lidere južnoevropskih zemalja zbog toga što su na samitu na Malti pozvali Evropsku uniju (EU) da razmotri preduzimanje odgovarajućih mera protiv Turske zbog njene namere da eksploatiše gas u vodama takozvane Kiparske ekonomske ekskluzivne zone.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da deklaracija koju su izdali lideri Francuske, Italije, Grčke, Portugala, Španije i Malte pokazuje da EU ne može biti “neutralan i pouzdan akter” za rešavanje problema podeljenog Kipra.

Oni su u saopštenju pozvali EU da prizna jednaka prava kiparskih Turaka nad resursima ostrva i dodali da je Turska, koja je poslala brod za bušenje nafte i gasa na zapadnu obalu Kipra, odlučna da zaštiti ta prava.

Kiparska vlada se nije zvanično oglasila, ali je izdala medjunarodne naloge za hapšenje posade broda i predstavnika stranih kompanija koje učestvuju u eksploataciji.

EU je početkom maja uputila upozorenje Turskoj posle najave o planu bušotina gasa do septembra u sektoru Kiparske ekonomske ekskluzive zone.

Kipar želi da postane važan energetski snabdevač u istočnom delu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer gasa prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve gasa su jedno od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva. Turska koja od 1974. godine drži pod vojnom okupacijom severnu trećinu Kipra, protivi se da Republika Kipar kojom upravljaju Grci, istražuje i eksploatiše gas.

Beta AP