KRUPANJ – U Krupnju i 10 okolnih sela proglašena je vanredna situacija zbog kiše koja je u popodnevnim satima u sredu nanela velike probleme meštanima.

Poplavljeno je 50 kuća i osnovna škola u centru Krupnja, a 15 đaka je evakuisano, prenosi RTS i dodaje da škola neće raditi do ponedeljka.

Zbog velike količine padavina izlile su se reke Bogoštica, Likodra i Brštica.

Kako se navodi, za 45 minuta palo je 78 litara kiše po kvardatnom metru, pa su rečice i potoci sa Sokolskih planina brzo nadošli. 

Najveće probleme napravila je reka Bogoštica koja je poplavila domaćinstva i odnela deo puta koji vodi ka istoimenom selu.

Trenutno nema opasnosti od izlivanja, sve tri reke si se povukle u svoja korita, a najveća šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi. 

Put koji vodi ka selu Bogoštica i dalje ka selu Šljivova je u prekidu, jer je reka odnela deo puta. 

Predsednik Opštine Ivan Isailović rekao je da je šteta velika, ali znatno manja nego što je mogla biti i dodao da je izbegnuta veća katastrofa jer su sva rečna korita očišćena. 

“Spremni smo, manje je padavina nego 2014. godine, imamo više bujičnih pregrada i u narednom peridu radićemo na tome da ih bude što više, jer je to jedino rešenje za Krupanj”, rekao je Isailović.

Trenutno radi se na ispumpavanju vode i čišćenju terena, a kako se navodi, proradila su klizišta, prekinuti su putevi, oštećeni mostovi.

Tanjug /Foto :Tanjug – S. Petrović