Naslovna REGION Bosna i Hercegovina U RS postoji diskriminacija Bošnjaka i Hrvata, struktura MUP RS najbolji primer...

U RS postoji diskriminacija Bošnjaka i Hrvata, struktura MUP RS najbolji primer za to

BEOGRAD – Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić saopštio je danas da Republici Srpskoj postoji potpuna diskriminacija Bošnjaka, Hrvata i ostalih naroda, praćena ustaljenom praksom nepoštovanja i nesprovodjenja važećih ustavnih i zakonskih normi.Zvizdić je naveo da su najeklatantniji primer za to posljednji objavljeni podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prema kojima je u prošloj godini smanjen broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u toj instituciji, dok je istovremeno povećan broj Srba.

Prema tim podacima, na kraju 2018. godine u MUP RS broj zaposlenih bio je 7.014, od čega Srba 6.541 ili 93,2 posto, što je za 1,7 posto više u odnosu na 2017. godinu, dok je istovremeno smanjen broj zaposlenih Bošnjaka sa 355 na 350, a broj Hrvata sa 70 na 68.

Zvizdić smatra da se ovakvom strkturom zaposlenih u MUP RS krši Ustav BiH koji propisuje jednakost svih gradjana BiH, kao i Ustav RS, prema kome tri konstitutivna naroda – Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao i ostali gradjani, ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u ovom bh. entitetu.

Predsedavajući Saveta ministara BiH se poziva i na odredbu Ustava RS koji je propisao da će konstitutivni narodi i ostali biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Republici Srpskoj na osnovu popisa stanovništva iz 1991. godine, sve dok se u potpunosti ne sprovede Aneks 7 Dejtonskog sporazuma (povratak izbeglica i raseljenih osoba).

Zvizdić je u saopštenju naveo i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji, kako je istakao, jasno propisuje da „struktura policijskih službenika u Ministarstvu treba da odražava nacionalnu strukturu stanovništva prema posljednjem popisu“.

Prema njegovim rečima, vlasti RS ne poštuju te odredbe, navodeći da je pre rata u BiH na sadašnjoj teritoriji RS bilo više od 28 posto Bošnjaka.

To znači da trenutno u MUP-u RS nedostaje oko 23 posto Bošnjaka. Ista situacija nedovoljne zastupljenosti je i sa Hrvatima, kojih je u MUP-u RS trenutno zaposleno manje od 1 posto, a prema popisu iz 1991. godine bilo ih je 9,2 posto na teritoriji današnjeg entiteta RS, naglasio je Zvizdić.

Prema njegovim rečima, to su zabrinjavajući podaci koji ukazuju na apsolutnu diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, a o kojima funkcioneri RS, kao i nadležne domaće i medjunarodne institucije, a posebno OHR, ”gromoglasno šute”.

Zvizdić je upozorio da se uz sve to formira i jednonacionalni sastav rezervne policije MUP-a RS, koji, po mišljenju stručnjaka predstavlja embrion antiustavnih paravojnih snaga.

Beta

Exit mobile version