BEOGRAD – Povodom krize nastale u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), koja bi mogla da se prenese i na vladajuću koaliciju u lokalnoj vlasti Novog Pazara i drugih opština, predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić kaže da misli da se konačno na tom području došlo na korak do otvaranja nove stranice političkih odnosa u Sandžaku.

Ističe da tu misli i na sazrevanje, kako kaže, političke scene u Sandžaku, ali i na sazrevanje stavova Beograda prema sandžačkoj političkoj sceni.

“Na silu su pravljeni savezi, ne zato što je neko srodan u političkom programu ili je postignut dogovor oko nekih političkih ciljeva ili metoda, nego zato što je neko izračunao da bi dvojica trebalo da budu protiv trećeg jer je on sve jači i opasniji”, ukazao je Zukorlić u intervjuu za Politiku.

Često bi to, tvrdi, bilo pod mentorstvom raznih faktora izvan Sandžaka, a vrlo često i izvan države.

“To je bila jako nezdrava situacija, koja je imala negative refleksije na bezbednosne i razvojne i na celokupne odnose u Sandžaku”, ističe Zukorlić.

Predviđajući skori kraj koalicije stranaka SDA Sandžka, Sulejmana Ugljanina, i SDP, čiji je osnivač Rasim Ljajić, Zukorlić kaže da je to partnerstvo trajalo mnogo kraće nego što je bilo očekivano.

“Antagonizam između između njih, politički i ideološki, ali i u sferi međuljudskih odnosa, mnogo je jači nego nužda koja ih je naterala na taj zagrljaj. Do kraja razulareno Ugjaninovo ponašanje definitivno će pomoći da se završi ova dekada bezakonja u BNV praćena svim i svačim, osim interesom Bošnjaka i ulogom koju bi BNV trebalo da ima”, ističe Zukorlić.

Slabljanje Ugljaninovog političkog uticaja u Veću i stranci, predviđa Zukorlić, neće dovesti samo do pucanja koalicije, već je, kaže, i SDA na korak do nekog raspada.

Prema informacijama kojima raspolaže, već postoji žestok sukob između Ugljanina i predsednika opština u Sjenici i Tutinu, a bilo je, kaže, i fizičkkog obračuna između Ugljaninovih telogranitelja i nekih visokih činovnika u SDA.

Zukorlić smatra da je prekomponovanje vlati moguće, a njegova SPP bi, tvrdi, u svemu tome bila jedino osveženje.

Prema njegovim rečima, SPP je jedini faktor koji nije “potrošen i okaljan”.

“Mi smo spremni na razgovore o mogućoj saradnji, ali to zavisi od drugih političkih faktora, SDP-a i svih drugih, ulljučujući i srpske stranke – SNS i SPS, koje imaju odbornike i koje u Sandžaku nisu beznačajne”, kaže Zukorlić.

Slaže se da je Ugljaninov zahtev za “specijalni status Sandžaka” provokacija , što, kako kaže, pokazuje svu prirodu Ugljaninove politike.

Podseća da je Ugljanin cepao Islamsku zajednicu 2007, oteo BNV, uz pomoć tadašnjeg državnog aparata, 2010., a sada to radi opet u tom veću.

Ugljanina opisuje kao čoveka koji, kada, kako kaže, lično nije zadovoljan “spreman je da zapali sve oko sebe samo da to zadovoljstvo popravi”.

Gvoreći o tome za kakav status Sandžaka se zalaže njegova stranka, Zukorlić kaže da je to “prekogranična regija sa određenim stepenom autonomnosti, uz poštovanje suvereniteta i Srbije i Crne Gore”.

“Zatim Sandžak kao raskršće autoputeva, sa svojim aerodromom, kao trgovinska slobodna zona, kao tačka susreta, a ne sudara, koja će relaksirati i celokupne odnose Srbije i Crne Gore, BiH i s celokupnim albanskim korpusom”, kaže Zukorllić.

Sandžak vidi kao tačku gde sve pomenute zemlje i narodi imaju istorijske, demografske ili političke veze i interese.

“A Ugljaninova vizija je korišćenje pitanja statusa Sandžaka za ostvarenje ličnih istranačkih interesa. Kada se oni otvore, on zaboravi i Sandžak i specijalni status i autonomiju, što smo imali prilike ranije da vidimo”, kaže Zukorlić.

Tanjug /Foto :Tanjug – D. Kujundžić