Sarajevo – Advokati Nedim Ademović i Senka Nožica danas će se obratiti javnosti BiH u vezi s pravnim položajem turskih državljana u BiH, a čije izručenje traži Republika Turska.

Reč je o zahtevu turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana koji je izneo prilikom boravka u zemlji prošle sedmice.

Naime, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da se predsednik Turske tokom posjete Sarajevu raspitivao za “gulenovce” u BiH.

“To je bila tema i kada smo bili u poseti Ankari. Turska želi da pravosudne instutucije reše to pitanje”, rekao je Dodik pojašnjavajući da Ankara ima jasne stavove kada je reč o pokušaju državnog udara.

No, kako smo pisali, predsedništvo Bosne i Hercegovine, uprkos Erdoganovim zahtevima, ne može uticati na Sud Bosne i Hercegovine kada je reč o donošenju odluke o izručenju osam turskih državljana, takozvanih “gulenovaca”, zvaničnoj Ankari.

Procedura za izručenje određene osobe nekoj zemlji je jasna i ona nema nikakve veze s Predsedništvom BiH. Naime, o zahtevima za izručenje odlučuje Sud BiH, dok članovi Predsedništva BiH, kao nositelji izvršne vlast, nemaju pravo mešati se u rad sudske vlasti. Treba napomenuti da su u određenim slučajevima već donesene sudske odluke prema kojima turski državljani neće biti izručeni Turskoj.

Klix.ba