BEOGRAD – Novo istraživanje pokazuje da jedna čaša zasladjenih pića dnevno povećava rizik od kancera, prenosi danas CNN.Istraživanje u kom je učestvovalo više od 100 hiljada odraslih Francuza, pokazalo je da 100 mililitara zasladjenih pića, što je trećina prosečne limenke, za 18 posto povećava rizik od kancera uopšte, a za 22 posto rizik od kancera dojke.

“Iznenadjujuće je da, umesto da je povećan rizik od raka kod onih koji više konzumiraju zasladjena pića, primećen je rizik i medju onima koji piju čist voćni sok, a to zahteva dodatna istraživanja”, rekao je Ian Džohanson, istraživač ishrane i emeritus na naučnom institute Kvadram, koji nije bio uključen u istraživanje.

Matilda Touvier koja je predvodila istraživanje, rekla je da nalazi koji su dodati u istraživanju pokazuju da svako smanjenje zasladjenih napitaka može imati pozitivan uticaj na naše zdravlje.

“Previše unosa slatkih pića je faktor rizika za gojaznost, a gojaznost je sama po sebi faktor rizika za rak”, rekla je ona.

Postoji mogućnost da i dodaci kao što je 4-Metilimidazol, koji se nalazi u pićima karamela boje, takodje mogu da izazovu rak.

“Važno je da ljudi znaju da svi napici, i sa i bez sećera, mogu da se konzumiraju umereno”, rekla je Danijel Smorkin iz Američkog udruženja za napitke.

Istraživanje nije pronašlo nikakvu vezu dijetalnih pića i raka. Medjutim, autori upozoravaju da ovaj nalaz treba tumačiti s oprezom, jer su učesnici istraživanja slabo konzumirali ovaj tip pića.


Beta