POZNANJ – Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozvao je danas u Poznanju zemlje EU, učesnice Berlinskog procesa, da izvrše dodatni pritisak na Prištinu da ukine stopostotne carine za BiH i Srbiju, prenosi FENA. 

Govoreći o budućnosti zapadnog Balkana u EU, on je pozvao zemlje članice EU da je ne dovode u pitanje, jer takve izjave štete demokratskim procesima, dodajući da su takve izjave štetan produkt i za EU, jer podstiču neke druge svetske političke aktere koji žele uticaj na Balkanu. 

Crnadak je rekao u obraćanju učesnicima Šestog samita Berlinskog procesa i zapadnobalkanske šestorke koji se održava u poljskom Poznanju da ovaj proces ima pozitivne efekte na saradnju u regionu i jačanje dijaloga. 

Govoreći o viziji za narednih pet godina, on je izrazio očekivanje da će se nastaviti sa jačanjem infrastrukturnog i investicionog povezivanja u regionu i da će biti što više pozitivnih efekata na život građana, poput nedavnog smanjenja cena rominga između EU i zapadnog Balkana. 

Kad je reč o BiH, Crnadak je naglasio da je najvažnije što pre uspostaviti sistem vladavine prava, institucije učiniti nezavisnim i ojačati međusobno poverenje, saopšteno je iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva spoljnih poslova BiH. 

Od Evropske unije ministar očekuje da najviše pomogne BiH tako što će odlučnije insistirati da se poštuju demokratski standardi i da se sprovede 14 preporuka i mišljenja Evropske komisije za BiH. 

Takođe je potrebno, naglasio je Crnadak, da Evropska unija ukaže, što do sada nije bio slučaj, na sve pojedince, partije i pojave koje deluju antievropski i antidemokratski. 

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izjavio je ranije danas da je Centralnoevropska zona slobodne trgovine (CEFTA) poljuljana nakon što je Priština uvela takse na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Šarović je na Samitu u Poznanju rekao za N1 BiH da je tu i kosovska delegacija i da će se videti da li će biti uopšte prostora za razgovor o taksama. 

“CEFTA je poljuljana, taj smisao postojanja zone slobodne trgovine apsolutno je ugrožen ovim taksama i svi su svesni te situacije. Verujem da se neće dozvoliti da CEFTA kao projekat propadne, a blizu je jednog takvog scenarija”, rekao je Šarović.

Tanjug /Foto :Tanjug – T. Valič