BRISEL – Republicki javni tužilac Zagorka Dolovac razgovarala je danas u Briselu sa belgijskim Federalnim tužiocem Frederikom Van Leuveom i članovima Upravnog kolegijuma Federalnog tužilaštva koji su zaduženi za međunarodnu saradnju i borbu protiv organizovanog kriminala, saopšteno je iz njenog kabineta.

Tužilac Van Leuve tom prilikom je ponovo pohvalio saradnju koju naša dva tužilaštva ostvaruju i podržao rad Republickog javnog tužilaštva Srbije u pravcu integracija u institucije za pravosudnu saradnju EU, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka sa glavnim tužiocem grada i oblasti Antverpen, Dolovac je razmenila iskustva i izazove sa kojima se tužilaštva Srbije i ove oblasti susreću u borbi protiv krijumčarenja opojnih droga, posebno kokaina, imajući u vidu važnost ovog grada kao jedne od najvećih luka u Evropi.

U sklopu zvanične posete Kraljevini Belgiji u kojoj boravi sa saradnicima, sprska tužiteljka je prisustvovala i radnom sastanku sa rukovodiocem i predstavnicima Odeljenja za pridruživanje Srbije EU u okviru Generalnog direktorata za proširenje gospodom Katarinom Vendt, kao i sa predstavnicima Generalnog direktorata za pravosude Evropske komisije.

U toku razgovora naglašen je značaj aktivnosti koje Republičko javno tužilaštvo preduzima u okviru akcionih planova u pregovarackim poglavljima 23 i 24, a posebno aktivnosti koje se tiču učešća javnog tužilaštva naše zemlje u radu mreža za pravosudnu saradnju EU kao što su EUROJUST i EJN.

Dolovac sa saradnicima boravi u poseti Federalnom tužilaštvu Kraljevine Belgije u okviru sporazuma o saradnji ova dva tužilaštva u oblasti borbe protiv organizovanog i drugih teških oblika kriminala.


Tanjug