VAŠINGTON – Meksički narko bos Hoakin “El Čapo” Guzman ušao je u zatvor u Koloradu poznat kao “Alkatraz Stenovitih planina”, kako bi počeo izdržavanje doživotne zatvorske kazne plus 30 godina, nakon što je osuđen za krijumčarenje tona kokaina, heroina i drugih droga u SAD, kao i za planiranje ubistava.

Zatvor visoke bezbednosti “Supermaks”, 185 kilometara od Dencera, sa oko 375 zatvorenika, poznat je po tome što iz njega niko nije pobegao od kada je otvoren 1994. godine, prenosi Rojters.

Guzman se pridružio listi ozloglašenih kriminalaca kao što su Ted Kačinski, poznat kao “Unabomber”, koji je preko pisama bombi ubio troje, a ranio 23 ljudi, zatim učesnik zavere 11. septembra Zakarije Musavi, Teri Nikols osuđen za bombaški napad u Oklahoma Sitiju i bombaš sa Bostonskog maratona, Džohar Carnajev.

Zatvor je prozvan “Alkatrazom Stenovitih planina” po čuvenom zatvoru u San Francisku, među čijim zatvorenicima je bio gangster Al Kapone.

Kao i ostali zatvorenici, Guzman će najverovatnije biti zatvoren 23 sata dnevno u samici sa uskim prozorom visokim oko 107 centimetara, postavljenim tako visoko da se kroz njega vidi samo nebo.

Očekuje se da će u njegovoj ćeliji biti televizor, a moća će da gleda religiozne i edukativne programe.

Specijalne restrikcije se koriste kako zatvorenici ne bi mogli da šire uticaj ili upućuju pretnje izvan zatvora.

Zatvorenici ne mogu da se kreću po zatvorskom zemljištu bez pratnje, a prebrojavaju ih najmanje šest puta dnevno.

Guzman je dva puta bežao iz meksičkih zatvora, pa je, od kako je 2017. godine izručen SAD, bio odsečen od spoljnog sveta pošto su ga američke vlasti držale u samici u zatvori visoke bezbednosti, a na suđenja je išao u pratnji brojnih stražara.