CUPRIJA – U Ćupriji će se od 4. do 6. jula održati prvi Festival muzičke izuzetnosti – “Ravanelius”, a ulaz na sve koncerte biće besplatan.Organizatori Festivala su Ustanova kulture i Škola za muzičke talente, a pokrovitelj opština Ćuprija.

Cilj manifestacije je da se lokalnoj publici ponudi kvalitetan muzički sadržaj, da se promoviše rad Škole za muzičke talente i afirmišu njeni učenici, da se uspostavi stabilna osnova za kulturno-umetničku edukaciju mlade publike, kao i da se opština Ćuprija izdvoji kao jedinstvena sredina koja neguje razvoj talenata.

Direktor Ustanove kulture u Ćupriji Nenad Jovanović je rekao da će ove godine festival imati “edukativni i revijalni karakter”, kao i da “se nada da će sledeće godine imati i takmičarski deo”.

Prvog dana, na otvaranju, će nastupiti profesor i programski direktro festivala Dragan Djordjević i orkestar Škole za muzičke talente u sali škole “Dušan Skovran”.

Drugog dana nastupiće svetski poznati i priznati muzičari, kao što je violinista Roman Simović, Robert Lakatoš, Milena Simović, Lazar Miletić, Marko Miletić i Vladimir Milošević.

Trećeg dana je koncert orkestra Kamerata Akademika iz Novog Sada koji će svirati dela Mocarta, Bartoka, dok će kao solista nastupiti Roman Simović.

Škola za muzičke talente u Ćupriji, koja postoji 45 godina, je jedinstvena obrazovna ustanova u Srbiji, a slične škole postoje samo još u Londonu i Moskvi.

Direktorka Škole za muzičke talente Danijela Jović je kazala da učenici ove škole učestvuju na mnogim festivalima kao što su Arlem, Kustendorf klasik, Belef, Bitef, a da sam festival predstavlja “prilika da svet dodje u Ćupriju”.

Programski direktor festivala Dragan Djordjević kazao je da “ako negde treba da postoji festival klasične muzike, onda je to u Ćupriji”, upravo zato što Škola za muzičke talente “skoro pola veka neguje, vaspitava, uči i šalje u svet izvrsne muzičare”.

Djordjević je rekao da je cilj festivala da uz, edukaciju dece i ostale publike, na jedan nov, savremen način, predstavi vrhunske muzičare iz Evrope i sveta ali i da predstavi najbolje djake škole. “Ravanelius” je stari vizantijski naziv za Ćupriju.

Beta