BEOGRAD – Francuski predsednik Emanuel Makron dolazi danas u dvodnevnu posetu Srbiji, prvu posetu jednog predsednika Francuske od decembra 2001. godine.Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni rekao je uoči dolaska da je poseta Makrona znak intersovanja Pariza za Srbiju, njenog prvog partnera u regionu i znak interesovanja za Balkan.

Makron stiže u Beograd danas popodne na Aerodrom “Nikola Tesla”, kojim rukovodi francuska kompanija “Vansi”, gde će sa svojim domaćinom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, otkriti tablu kojom se obeležava početak modernizacije aerodroma.

Francuskom predsedniku će zatim biti priredjen svečani doček ispred Palate Srbija posle koga će Makron i Vučić održati sastanak. Uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata i obraćanje medijima.

U Palati Srbija biće održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Francuske.

Makron i Vučić će kasnije popodne položiti vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918, i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, medju kojima i francuski Orden Legije časti.

Posle toga će dva predsednika učestvovati na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj i obratiti se okupljenim gradjanima.

Za utorak, drugi dan posete, planiran je razgovor predsednika Makrona i Vučića sa studentima Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

Agencija Frans pres je prenela da Makron dolazi u Beograd da “ponovo učvrsti oslabljene odnose” sa Srbijom, a medju temama razgovora tokom posete navela je odnose sa Kosovom, dijalog Beograda i Prištine, kao i evropsku perspektivu Srbije i Balkana.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče da je sve spremno za dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beograd i da će tokom njegovog boravka biti primenjene sve bezbednosne mere.

“MUP će se truditi da bude efikasan i da sva zadržavanja budu što kraća. Imaćemo dovoljan broj pripadnika policije da preusmerava saobraćaj”, rekao je Stefanović.

Beta