PRIŠTINA – Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podržao je inicijativu bošnjačke koalicije “Vakat” na Kosovu da se u Prištini otvori kancelarija za saradnju i vezu Kosova i Bosne i Hercegovine.

Koalicija “Vakat” je taj zahtev iznela Haradinaju tokom sastanka povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Portparolka premijera Kosova, Donjeta Gaši, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je premijer Haradinaj izrazio podršku zahtevu bošnjačke zajednice, i zatražio da se zahtev razmotri i sprovede.

Poslanica Skupštine Kosova iz koalicije “Vakat”, Duda Balje koja je s drugim predstavnicima koalicije “Vakat” bila na sastanku kod premijera, rekla je za RSE ;da je plan da se formira kancelarija kojoj će državljani obe države moći da se obrate u slučaju bilo kakvih potreba ili problema, kao što je sloboda kretanja i slično.

Kazala je da je je tu ideju tokom njene nedavne posete Sarajevu pokrenulo Udruženje Albanaca u BiH, koje okuplja i kosovske Bošnjake. Diplomatskih odnosa nema između Kosova i BiH pošto BiH ne priznaje Kosovo.

“Ovo nije zamišljeno po sistemu ambasade, već po sistemu komunikacije, i vlasti BIH nemaju nikakvu obavezu da se s tim slože. Bitno je da je mi otvorimo i potegnućemo tu inicijativu. Naravno da ćemo komunicirati s njima, bez obzira što znamo da tamo ne odlučuju Bošnjaci, i da ovo neće svima biti po volji. Ista takva kancelarija (kosovska) može da se otvori i u Sarajevu, ukoliko za to postoji interesovanje BiH”, kazala je ona.

Balje je kao model pomenula kancelariju za vezu koju Kosovo ima sa Grčkom koja nije priznala Kosovo.

Zahtev bošnjačkih poslanika će i formalno biti upućen kosovskom ministru spoljnih poslova, Bedžetu Pacoliju.

BiH nije priznala nezavisnost Kosova i za putovanja postoji vizni režim.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope na Jahorini rekao da “ne vidi razloga da BiH ne prihvati ono što je prihvatila Srbija u odnosima sa Kosovom”.

Građani Kosova i Srbije mogu nesmetano da putuju u oba smera.

Beta