SREBRENICA – Nekoliko hiljada osoba jutros je stiglo u Potočare kako bi prisustvovalo kolektivnoj dženazi žrtvama genocida. U Potočarima je sve spremno za komemoraciju povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Autobusi koji su krenuli iz više bosanskohercegovačkih gradova jutros su počeli pristizati u Potočare gde će danas biti održana kolektivna dženaza i ukop 33 žrtve genocida.

U toku dana očekuje se dolazak više desetina hiljada ljudi, a kako je ranije saopšteno Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995. godine i 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenice, komemoracija bi trebala početi u 11 sati.

Juče je stotine bajkera u sklopu Moto maratona Srebrenica 2019. stiglo iz Sarajeva u Potočare. Na dženazu je, nakon pređenih 500 kilometara, stiglo i blizu 300 biciklista iz 10 evropskih zemalja.

Na mezarju Memorijalnog centra Potočari dosad je ukopano 6.610 žrtava genocida, a na porodičnim mezarjima izvan Potočara njih 234. Još uvek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do ovog časa ekshumirani su posmrtni ostaci 7.119 žrtava.

U proteklih nekoliko dana sav civilizovani svijet izrazio je žaljenje u vezi s genocidom počinjenim u Srebrenici 11. jula 1995. uz poruku da se takvo nešto nikada više i nigde ne sme ponoviti.


Klix.ba