BEOGRAD – Irac Judžin Hamil krenuo je jutros biciklom sa Kalemegdana na put kroz Srbiju dug 1.000 kilometara, kako bi prikupio sredstva za obrazovanje romske dece.

On će tokom trodnevne turneje kroz Srbiju fotografisati predele kroz koje prolazi, a zatim svoje iskustvo pretočiti u knjigu.

Put se završava 21. jula na Adi Ciganliji, gde će za Irca biti organizovana dobrodošlica zbog završetka “misije”, saopštio je Fond za obrazovanje Roma.

Hamil je član organizacije “Sporting Hearts” koja je osnovana kao odgovor na ekonomsku i socijalnu krizu koju su izazvale sankcije i sukobi u Jugoslaviji i koji su do sada pomogli na stotine izbegle i romske dece.

“Pomogli smo romskoj deci iz Koteža u obrazovanju, kroz razne stipendije tokom studiranja, nabavkom knjiga, sportskom opremom, ali i putovanjima. Krećem na put dugačak 1.000 kilometara biciklom, kako bi prikupio sredstava za naše projekte”, rekao je Hamil pred početak puta.

Od 2007.godine traje saradnja organizacije “Sports Hearts” i Fonda za obrazovanje Roma i finansirali su do sada oko 100 stipendija za romsku decu iz naselja Kotež, pomogli im oko upisa na fakultete, pomogli im da završe mnoge kurseve za dodatno obrazovanje, obezbeđivali udžbenike, školski pribor, odeću, obuću, ali i organizovali mnoga putovanja po Srbiji.

“Veoma je važno što je u fokusu projekta Judžina Hamila pomoć romskoj deci, jer je cilj Fonda za obrazovanje Roma da doprinese smanjenju jaza između obrazovanja kod romskog i neromskog stanovništva, kroz primenu različitih strategija i programa”, rekla je programska menadžerka predstavništva Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji Nataša Kočić-Rakočević.