SREBRENICA – Predsednik LDP, Čedomir Jovanović, i ove godine je prisustvovao komemoraciji žrtvama zločina nad muslimanima u Srebrenici, gde je, kako je preneo portal Klix, govorio o tome da je tokom poslednjeg rata u tom gradu počinjen genocid.

Jovanović je, navodi se, rekao da na obeležavanje godišnjice genocida svake godine dolazi, između ostalog, zbog Srbije i srpskog naroda koji, kako je kazao, mora prihvatiti ono što se dogodilo 1995.

“Taj teret, koliko god bio veliki, moj narod će morati da podnese. Sve više Srebrenica muči Srbiju i Srbe, a sve više Bošnjaci uz podršku sveta pronalaze svoj mir. Srbija mora da otvori oči, mora da bude hrabra, mora da prizna i preuzme svoj deo odgovornosti za genocid u Srebrenici, jer je takva Srbija potrebna Srbima, Bošnjacima, Hrvatima u Srbiji, Bosni i čitavom regionu. Ona 24 godine gleda svet jednim okom, a zapravo je slepa”, istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, do negiranja genocida dolazi zato što je to dopušteno i zato što je danas društvo mnogo luđe nego 1992.

“Danas je sve mnogo lošije, zbog toga što taj rat nismo završili. On mora biti završen”, rekao je Jovanović.

Rekao je i da se nijedan narod ne može proglasiti zločinačkim, ali da, isto tako, nijedan narod ne može biti lišen odgovornosti.

“Srebrenica je bila industrija smrti, to nije pojedinačni čin nekog koga je to zlo odvelo u neku vrstu ratnog ludila. Ona je bila pod zaštitom UN-a”, kaže Jovanović.


Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here