BEOGRAD – Kompanija Karlsberg (Carlsberg) Srbija saopštila je danas da je u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenula kampanju “Lavovski za orlove”, koja ima za cilj obnavljanje brojnosti orla krstaša u Srbiji.

Od svake prodate flaše “lav” piva od 0,5 litara biće, kako se navodi, odvojen po jedan dinar za obnovu staništa te ptice koja je, kako je navedeno, uprkos činjenici da je i na grbu države, danas u Srbiji na rubu opstanka”.

“Orao krstaš je kroz celu istoriju Srbije bio njen simbol, a kampanjom ‘Lavovski za orlove’ odlučili smo da učinimo nešto povodom ugroženosti ove vrste i zajedno sa partnerima podignemo svest o neodvojivosti identiteta stanovnika Srbije od životne sredine u kojoj vekovima žive”, rekao je generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija Vladimir Vava.

Dodao je da “smatra da je ‘lav’ pivo odličan kanal da se u očuvanje prirodnih bogatstava uključe i naši potrošači, sa ciljem da omogućimo orlovima krstašima da ponovo u Srbiji imaju stanište koje odgovara njihovim potrebama”.

Predstavljanju kampanje prisustvovao je i ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan koji je rekao da “bez čuvanja životne sredine, kao što to radi kompanija Carlsberg u okviru celokupnog poslovanja, nema biodiveziteta, a samim tim ni orla krstaša”.

“Ova akcija će doprinteti tome da uslove za orla krstaša učinimo boljim i da mu pomognemo da opstane u našoj zemlji”, rekao je Trivan.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije rekao je da je uzrok smanjenja populacije na samo jedan par gubitak staništa i plena, trovanje i ubijanje iz vatrenog oružja.

“Populacija orlova krstaša trenutno broji svega jedan par, koji se godinama uspešno gnezdi na severu Banata, a orlovi Bora i Eržika uspešni su zato što se čuvaju danonoćno”, rekao je Ružić.

Istakao je da se “ovih dana očekuje da mladunci Bore i Eržike prvi put rašire krila i polete iz gnezda, a hoće li se i oni jednoga dana gnezditi u Srbiji ili negde drugde, zavisi upravo od ovakvih inicijativa”.


Beta