BEOGRAD – Konkurs za dodelu nagrada za izuzetna dostignuća u oblasti medicine i farmacije “International Medis Awards” u 2019. godini raspisan je u devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope, a rok za prijavu je 9. septembar.

Kako je saopšteno danas, istraživačke radove mogu da prijave lekari i farmaceuti iz Srbije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Madjarske, Severne Makedonije, Bugarske i Slovenije.

Dodela nagrada će biti održana 5. novembra u Ljubljani.

Medjunarodna nagrada koje se ove godine dodeljuje šesti put osnovana je da podrži i podstakne stručnjake iz oblasti medicine, čiji radovi neposredno utiču na razvoj dijagnostike i lečenja različitih bolesti.

Nagrade će biti dodeljene u oblastima: farmacije, gastroenterologije, ginekologije, intenzivne terapije (i anesteziologije), neurologije, oflalmologije, pedijatrije, pulmologije (i alergologije) i reumatologije.

Istraživači iz Srbije lauerati su nekoliko “International Medis Awards” nagrada. Srpski stručnjaci pobedili su prošle godine u dve kategorije- oblast gastroenterologije i farmacije, a bili su finalisti u oblastima neurologije i oftalmologije.

Profesor Dino Tarabar, dobitnik nagrade za 2018. godinu u oblasti gastroenterologije, rekao je da put u bolju budućnost kroz medicinu vodi kroz inovacije i unapredjenje rada zdravstvenih radnika kroz sve aspekte.

“Na tom putu neminovno je ulaganje u nauku, u nove projekte koji će taj put učiniti uspešnim, a naše pacijente srećnijim. Imati podršku na tom putu, gde se dobrim idejama daje šansa da se realizuju, predstavlja najhumanije ulaganje. Kompanija Medis već godinama prepoznaje naše namere i ulaganjem pokazuje spremnost i društvenu odgovornost da pomogne ; mladim ; i uspešnim naučnicima u našem regionu”, rekao je Tarabar.

Docent Marin Jukić sa Farmacutskog fakulteta u Beogradu, jedan od prošlogodišnjih lauerata, kazao je da “International Medis Awards” predstavlja dokaz da se trud uložen u kvalitetno naučno istraživanje isplati.

Beta