BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Beloj Palanci sa direktorima železničkih preduzeća o statusu trenutnih projekata koji se realizuju, i planovima za naredni period. 

Mihajlovićeva je istakla da država mnogo ulaže u železnički saobraćaj, kako bi građani dobili železnicu kakvu zaslužuju i dodala da je neophodno da se dodatno obezbede pružni prelazi, kao i rad sa mladim mašinovođama kako bi najefikasnije odgovorili zadatku. 

“Vlada Srbije ulaže u železnički saobraćaj, jer želimo da građani dobiju železnicu kakvu zaslužuju. Tome u prilog govori i činjenica da realizujemo jedan od najvećih i najzahtevnijih projekata u ovom delu Evrope – brzu prugu od Beograda do Budimpešte, kao i da ćemo zaključno sa ovom godinom rekonstruisati oko 700 km regionalnih pruga”, rekla je ministarka. 

Na sastanku je istaknuto da radovi na rekonstrukciji brze pruge od Beograda do Budimpešte teku po utvrđenoj dinamici, na deonicama od Beograda do Stare Pazove i od Stare Pazove do Novog Sada, dok je za sledeću godinu planiran početak radova na trećoj deonici Novi Sad-Subotica. 

Bilo je reči i o projektima rekonstrukcije regionalnih pruga, pre svega pruge Niš-Dimitrovgrad, ali i Požarevac-Majdanpek, Senta-Subotica, Markovac-Resavica i drugih. 

Direktor Srbija voza Jugoslav Jović rekao je da je zabeleženo povećanje broja putnika na pruzi Beograd-Valjevo za 46 odsto, a na pruzi Šabac-Loznica 16 odsto više putnika. 

Izvršni direktor Infrastruktura železnice Srbije Milan Maksimović rekao je da je u planu ovog preduzeća i rekonstrukcija staničnih objekata i izgradnja i obezbeđenje putnih prelaza. 

Sastanku su prisustvovali direktori železničkih preduzeća Srbija kargo, Srbija voz i Železnice Srbije a.d., kao i direktor Direkcije za železnicu.

Tanjug