PEKING – Kineski državni mediji preneli su izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Turska prihvata činjenicu da ljudi u kineskom regionu Sinkjang srećno žive.

Izjava je usledila nakon učestalih kritika međunarodne zajednice na račun uspostvaljanja centra za obuku protiv ekstremizma u Sinkjangu, u kojem uglavnom žive muslimanski Ujguri, koji govore turski jezik, a te centre mnoge zapadne zemlje smatraju logorima, preneo je AP.

Turska je pri tome jedina muslimanska nacija koja je redovno izražavala zabrinutost zbog situacije u Sinkjangu, uključujući i nastup izlaganje predstavnika Turske u februaru u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, a što je izazvalo negodovanje Kine.

Sastanak između kineskog predsednika Si Ðinpinga i truskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Pekingu, međutim, doneo je pozitivnije tonove, prema izveštavanju kineskih državnih medija.

“Činjenica je da narodi kineskog regiona Sinkjang žive srećno i da uživaju u razvoju i prosperitetu Kine”, prenela je kineska državna televizija parafazirajući izjavu Erdogana.

Turski predsednik je još rekao da njegova zemlja ne dozvoljava nikome da podstakne neslaganje u tursko-kineskim odnosima. “Turska se čvrsto protivi ekstremizmu i spremna je da poveća uzajamno političko poverenje sa Kinom i jačanje bezbednosne saradnje”, rekao je Erdogan.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP