LONDON – Novi britanski premijer Boris Džonson je odmah po preuzimanju dužnosti danas krenuo u formiranje vlade, a neki od glavni ministara iz vlade njegove prethodnice Tereze Mej su otišli, dok je neke on otpustio.

Do sada su ministri odbrane, poslovanja, obrazovanja, saobraćaja, lokalne vlade i medjunarodne trgovine objavili da napuštaju vladu. To je usledilo samo nekoliko sati pošto su ministar finansija Filip Hamond, pravde Dejvid Gok, medjunarodnog razvoja Rori Stjuart i, de fakto zamenik Tereze Mej Dejvid Lindington podneli ostavke.

Ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, koji je bio glavni rival Borisa Džonsona u trci za premijera, takodje je najavio da napušta vladu. On je rekao da mu je Džonson ponudio jedan drugi resor ali da je rešio da je vreme da ode iz vlade, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Poslanik Konzervativne stranke Grant Šaps rekao je za Radio 4 da je Džonson želeo da sklopi kabinet koji može da uradi ono što prošli nije mogao, a to je da se članovi slažu jedni sa drugim.”Mislim da ono što se dešava u mnogim od ovih slučajeva je da kolege shvataju da nisu dobri za taj položaj i odlaze. Mislim da je veliki broj njih samostalno odlučio da podnese ostavku”, rekao je Šaps.

Neki od onih koji su otišli rekli su da bi radije otišli nego da služe pod Džonsonom koji želi da napusti Evropsku uniju čak iako ne bude prihvaćen sporazum o Bregzitu da ublaži tranziciju. Džonson je naglasio da će zemlja napustiti EU do 31. oktobra bez obzira šta bude.

Medjutim mnogi britanski poslanici, medju kojima i oni iz Džonsonove Konzervativne stranke izrazili su bojazan da će šok od naglog prekida višegodišnje nesmetane trgovine sa blokom EU uništiti privredu Velike Britanije.

Beta